søndag 17. oktober 2010

Eplemuffins med fyll!

De norske eplene er så utrolig god, og passer perfekt i eplekake. I dag prøvde jeg en ny variant, nemlig eplemuffins med fyll. Oppskriften fant jeg på http://www.detsoteliv.no/ . Oppskriften gir 10 store eplemuffins!

Du trenger:
250 g smør
250 g sukker
4 store egg
2 ts bakepulver
275 g hvetemel

Fyll:
5 dl eplemos

Pynt:
2 store epler
3 ss sukker
1 ts kanel


Du gjør:

Pisk mykt smør og sukker hvitt. Tilsett ett og ett egg om gangen, rør godt i mellom. Sikt i hvetemel og bakepulver og bland det til en jevn deig.

Fyll store muffinsformer litt i underkant av halvfulle med deig. Legg på en stor spiseskje med eplemos( ca 0,5dl) i hver muffins. Fordel resten av deigen oppå eplemosen. De skal da være ca 3/4 fulle.

Rens eplene, og del de i skiver. Legg noen epleskiver oppå hver muffins. Bland sukker og kanel, og dryss på toppen av muffinsene.

Stek muffinsene på plate midt i ovnen ved 180 grader i ca 25 minutter, til de er gjennomstekte.




lørdag 16. oktober 2010

Avokadosalat med egg

I dag kommer en oppskrift på avokadosalat med egg. I dressingen er det honning, og det gir en veldig spesiell smak. Jeg synes det var en spennende, men uvant smak som minner meg om grillmat og sommer.


Til ca 4 porsjoner trenger du:
1 brokkoli
3 modne avokadoer
100 g fersk spinat
4 tomater
1 agurk
2 rødløk
3 dl kokt bulgur
Gresskarkjerner
Frisk timian
4 hardkokte egg

Dressing:
1 dl rapsolje
2 ss presset sitronsaft
2 hvitløksfedd
2 ss flytende honning
Salt og pepper

Du gjør:
Del brokkoli i små buketter og kok dem et par min. Rens og skyll spinaten godt. Del resten av ingrediensene til salaten i passe store biter og bland forsiktig sammen i en bolle eller på et fat. Bland sammen dressingen og hell den over salaten. Pynt med kokte egg i båter.
Server gjerne med godt brød til!

fredag 15. oktober 2010

Snickerskake

I går lagde jeg snickerskake til pappa! Det er en kake som kombinerer salt og søtt, akkurat som snickerssjokoladen gjør!

Bunn:

3 eggehviter
2,5 dl sukker
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
50 g ritz-kjeks
125 g peanøtter

Du gjør:
Stivpisk eggehvitene. Tilsett sukkeret, vaniljesukker og bakepulver litt etter litt mens du visper. Fortsett å vispe til blandingen er seig og blank. Legg ritz-kjeksene i en plastpose og rull over med en kjevle så kjeksene knuses. Grovhakk peanøttene, eller kjør dem i en kjøkkenmaskin. Bland kjekssmulene og peanøttene inn i marengsen. Hell røren i en form (ca 26 cm) som er smurt med olje eller formfett. Bruk bakepapir i bunnen så du får kaken ut når den er ferdig. Stek kaken på 170 grader i ca 20-25 min. La kaken hvile i formen i 10 min, før du hvelver den over på rist for avkjøling.

Glasur:
100 g kokesjokolade
50 g smør
50 g melis
3 eggeplommer
3 dl fløte

Du gjør:
Pisk eggeplommer og melis til eggedosis. Smelt sjokoladen sammen med smøret, og avkjøl blandingen. Når sjokoladesmøret er avkjølt blandes det inn i eggedosisen til en sjokoladesaus.
Legg kaken på et fat. Stivpisk fløten og smør kremen utover kaken. Ha sjokoladesausen i en sprøytepose og sprøyt et vilkårlig mønster på kaken. Pynt kaken etter eget ønske. Jeg har pyntet med friske jordbær. Salte peanøtter passer også godt til å pynte med!

torsdag 14. oktober 2010

Pastasalat med røkelaks

I dag lagde jeg en deilig pastasalat med røkelaks til lunsj. Det var så godt at alt ble oppspist!

Til en stor skål salat trenger du:

200 g  røkelaks
2 dl  pasta
1 dl hvitost
1/2  tomat
isbergsalat

Dressing:
3 ss  olivenolje
1/4 ts  sennepspulver
1/8 ts  pepperkorn, grovmalt


Slik gjør du:


Kok pastaen etter anvisning på pakken, skyll den i kaldt vann og la det renne godt av.
Lag dessingen (se framgangsmåte lengre ned).

Skjær laks og ost i terninger. Finsnitt rødløk, kutt paprika i strimler og tomat i båter.
Kutt salaten i strimler. I oppskriften står issalat, men bruk den salaten du har- gjerne en blanding. Jeg brukte en blanding av spinat, hjertesalat og rapidsalat.

Bland den kokte pastaen med laks, ost, rødløk, paprika og salat.
Slå dressingen over og bland forsiktig.
Bland inn tomatene rett før servering.



Slik gjør du:
 
Hakk frisk oregano. du kan også bruke tørket oregano. da bruker du 1/2 ts. Velg små hvitløkbåter og finhakk.
Rør sammen alle ingrediensene til dressingen.


Server gjerne med godt brød til!

onsdag 13. oktober 2010

Pastaputer med pesto

Det er ikke mange dager igjen til helgen, så i kveld skal jeg kose meg med pastaputer og pesto. Det er så godt, hvertfall når pestoen er hjemmelaget!

Til 2 personer trenger du:

1 fedd hvitløk
5 ss pinjekjerner
1 potte basilikum
75 g parmesan
0,5 dl olivenolje
salt og pepper

1 pk ferske pastaputer


Slik gjør du:




Ha pinjekjernene i en tørr stekepanne på middels varme. Rør rundt i pinjekjernene til de begynner å gi fra seg litt lukt og får litt farge.

Bruk stavmikser/kjøkkenmaskin til å kjøre alle ingrediensene sammen, eller bruk morter (begynn med hvitløk og fortsett med basilikum, pinjekjerner, ost, salt, pepper og olje).

Ha i så mye olje du vil og smak til med salt og pepper.
Kok pastaen etter anvisning på pakken.

Tips! Om du ikke har pinjekjerner kan du bruke valnøtter i stedet.

God middag!

tirsdag 12. oktober 2010

Paprika- og tomatsuppe

Det er høstferie for mange, og bedre tid til å lage god mat. Her om dagen fant jeg en oppskrift på paprika- og tomatsuppe i et Bama magasin. Suppen smakte deilig, og kan servers både til lunsj, middag og kvelds.

Til 4 posjoner trenger du:


4 røde paprika, renset og kuttet i terninger
6 plommetomater i biter uten stilk
½ dl rapsolje til steking
2 fedd hvitløk, hakket
1 løk, renset og kuttet i terninger
1 purre, renset og kuttet i terninger
1 grønn chili, renset og kuttet i terninger
1 ts karripasta eller karripulver
½ l vann
1-2 hønsebuljongterninger
1 ss matfløte om ønskelig
Salt og pepper


Stekt aubergine:
1 Aubergine, i små terninger
Rikelig frisk persille, hakket

Slik gjør du:
Dryss litt salt på auberginen og la den ligge i 15-20 min. Dette gjør at den blir mildere i smaken. Skyll av saltet og legg bitene i et håndkle, slik at de renner av seg.
Stek auberginebitene godt i en varm panne. Smak til med salt og pepper. Dryss over persillen og bruk auberginen som garnityr i suppen.

Forbered alle grønnsakene og stek dem godt på middels varme. Tilsett krydderene og stek litt til. Tilsett vannet og buljongterninger. Kok det hele i 20 min til grønnsakene er møre. Kjør blandingen med stavmikser til en suppe. Smak til med salt og pepper, og tilsett den stekte auberginen.

Server gjerne med godt brød!


mandag 11. oktober 2010

Speltknekkebrød

Høstferien har begynt, og jeg har benyttet anledningen til å bake speltknekkebrød! Oppskriften gir ca 24 knekkebrød.


Du trenger:
4 dl grovsammalt speltmel
4 dl store havregryn
2 dl solsikkekjerner
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 ts salt
6-7 dl vann


Du gjør:
Bland sammen det tørre og rør inn vann til en tykk deig.
Dekk to stekebrett med bakepapir og fordel deigen utover de to stekebrettene.
Bruk en slikkepott slik at det blir jevnt.


Best resultat gir varmluftsovn.
Varm ovnen til 160 grader og stek et brett øverst og ett nederst i ovnen i 2 minutter. Ta brettene ut og del opp i passende stykker med en kjøkkenkniv. Stek videre i ovnen i 1 time 10 min.
Bytt plass på stekebrettene halvveis i steketiden.

Avkjøl på rist, bryt opp i biter og oppbevar i boks.


søndag 10. oktober 2010

Bursdagen min!

Jippi! I dag har jeg bursdag, og jeg har laget kaker. Jeg lagde Bringebær cupcakes med bringebærkrem, en oppskrift jeg har hentet på http://www.detsoteliv.no/




Bringebærmuffins:

150 g smør
2 dl sukker
2 store egg
1 ts vaniljeessens
0,5 dl matfløte
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 dl bringebær



Bringebærkrem:

2 dl bringebær
2 ss sukker
0,5 ss sitronsaft
--
125 g melis
125 g smør
1 ts vaniljeessens

Pynt:
Friske bringebær eller kakestrøssel
Du gjør:
Pisk mykt smør og sukker til smørkrem. Pisk inn eggene, ett om gangen. Rør inn vaniljeessens. Sikt mel og bakepulver, bland dette inn i deigen sammen med matfløte, og rør deigen glatt og klumpfri. Vend i bringebær tilslutt.
Sett papirformene op muffinsbrett og full formene så de blir maks 2/3 fulle. Stek muffinsene i ovn ved 200 grader i ca 15 minutter, til de gyldene og gjennomstekte. Avkjøl de.
Til bringebærkremen lager du først i stand bringebærsaus. Varm opp bringebærene i en liten kjele med sukker og sitronsaft. Mos bringebærene med en gaffel. Sil bringebærene gjennom en sil så du får fjernet de små bringebærstenene. Mål opp 50 g av sausen, og la den bli helt kald før du bruker den til bringebærkremen.
Pisk deretter mykt smør sammen med melis, vaniljeessens og kald bringebærsaus til en luftig bringebærkrem. Smør bringebærkremen på muffinsene, eller sprøyt fine topper på muffinsene.
Pynt med friske bringebær eller kakestrøssel!





lørdag 9. oktober 2010

Ciabatta med kyllingsalat

Det er helg, så hvorfor ikke lage en ekstra god lunsj? Her kommer en oppskrift på raske ciabatta med kylling i curry. Salaten er smakfull, og ciabattaene er luftig. 


Til kyllingsalaten trenger du:
1 grillet kylling
1 paprika
1 dobbelpakke majones
½ rødløk
½ purre(det grønne)
1 liten boks ananas
1 ts karri
Salt

Slik gjør du:
Bland sammen majones, laken fra ananasen og karri. Del resten opp i småbiter og la det stå en stund for å trekke smak.
Til ciabattaene trenger du:
 25 g frisk gjær
6,5dl lunkent / fingervarmt vann
1 kg hvetemel
1 ss salt

Slik gjør du:
Rør gjæren ut i litt av det lunkene vannet ( pass på vekten av gjær , bedre med 30 g enn 20g). Ha alt unntatt salt i en bakebolle og elt sammen, tilsett saltet litt etter litt.
Ta deigen ut på en melet benkeplate. Elt sammen og kjevle ut til en tykk leiv. Legg et kjøkkenhåndkle på benken og dryss over rikelig med hvetemel. Legg leiven over og dekk med kjøkkenhåndkle. Sett til heving 30 min.
Del den ferdig hevede deigen i firkanter med en skarp kniv o g legg dem forsiktig over på et bakepapirkledt stekebrett. Stek ved 230 oC på midterste rille i ca 10 min. Avkjøl på rist.

Så er det bare å tilberede lunsjen slik du måtte ønske!

God lunsj!


fredag 8. oktober 2010

Kyllingpai med spinat

Pai er kjempe lett å lage, og finnes i mange varianter. Det er supert å servere i selskap, fordi paien kan lages på forhånd og varmes opp igjen senere. I dag har jeg laget en god kyllingpai med fersk spinat. Her finner du oppskriften!

Paien gir 4-6 posjoner.                                  
Paibunn:
150 g smør
200 g hvetemel
Ca 2 ss vann
Fyll:
3-4 kyllingfileter
1 løk
200 g frisk spinat
5 egg
3 dl melk
1 ts salt
½ ts pepper
10 sorte oliven
Ca 100 g revet hvitost

Du gjør:
Smuldre smør og mel og tilsett vann til en smidig deig. La deigen hvile kaldt i ca ½ time. Trykk deigen ut i en paiform og prikk den med en gaffel. Stek i ovn ved 200 grader i ca 15 min.
 Skjær kyllingfiletene i biter og stek dem sammen med finhakket løk. Tilsett renset og vasket spinat og fres den til spinaten faller sammen. Fordel alt på den forstekte paibunnen. Hell over sammenvispet egg, melk salt og pepper. Dryss delte oliven og ost på toppen. Stek paien videre i ca 25 min, til den er gyllenbrun.
Server paien varm eller kald, gjerne med en god salat til!


torsdag 7. oktober 2010

Gresk salat

I dag kommer en deilig gresk salat, som smaker akkurat slik du får servert den i Hellas! Salat er et fint alternativ til lunsj, og denne salaten blir du mett av!

Til 2 personer trenger du:

4 tomater
1/2 agurk
1 grønn paprika
1 rødløk
2 skiver fetaost
En håndfull sorte oliven i skiver
Sitron
Olivenolje
Oregano og timian

 Du gjør:
Skjær tomatene opp i båter. Skrell agurken, og skjær den i halvmåner. Paprika og løk skjæres i ringer.
Fordel alle grønnsakene i to skåler, og strø olivenene over. Legg ett stykke fetaost på toppen av hver salat. Strø litt timian og oregano på fetaosten. Bland olivenolje og sitronsaft, og ringle over salaten og fetaosten.

Ønsker du å lage en tzatziki til, trenger du følgene:

1 boks naturell yoghurt    
½ agurk
2 fedd hvitløk
Salt
Malt pepper
Du gjør:
Ha yoghurten i et kaffefilter, og la det stå å trekke over en kopp i rundt 30 minutter. Yoghurten skal ha en passe tykk konsistens.
Skrell agurken og riv den på et råkostjern. Strø litt salt over og la det stå i 10 minutter. Saltet trekker vannet ut av agurken. Press resten vannet ut av agurken.
Ha yoghurten i en skål og bland inn agurk og presset hvitløk. Smak til med salt og pepper.
 God lunsj!

onsdag 6. oktober 2010

Blåbærdrøm

Årets blåbærsesong er nærmest ferdig, men om du har vært så heldig og fylt opp frysen kan du lage mye godt. Tidligere i høst lage jeg en frisk blåbærkake med nøttebunn.


Nøttebunn:

2 store eggehviter
100 g sukker
125 g malte hasselnøtter
Salt


Blåbærmousse:
400 g frosne blåbær
90 g sukker
4 gelatinplater
4 ½ dl fløte


Visp eggehvitene med bitte litt salt til eggehvitene begynner å skumme. Tilsett sukkeret litt etter litt mens det piskes ved middles hastighet. Når alt sukkeret er tilsatt øker du hastigheten og pisker til du får en tykk og blank marengs. Vend inn nøttene og hell massen I en godt smurt kakeform. (kantene kan kles med bakepapir)
Stek nøttebunnen ved 175 grader I ca 25 min. Avkjøl bunnen, vask kakeformen og sett rundt nøttebunnen igjen. Kle formen med bakepapir langs kantene.
Tin de frosne blåbærene og kjør dem sammen med sukkert I en hurtigmikser. Gni blandingen gjennom en sil slik at frøene blir fjernet. Bløtlegg gelatinplatene I kaldt vann.
Varm opp 1/3 av blåbærene i en liten kaserolle. Klem vannet godt ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme blåbærpureen til de er oppløst. Trekk kaserollen vekk frå varmen og rør inn resten av den kalde pureen.
Hell alt over i en bolle. Vend inn myk pisket krem, litt etter litt, og hell moussen over nøttebunnen i formen. Pass på at toppen blir helt jevn. Sett kaken i kjøleskapet og la den stå noen timer til moussen er stivnet.
Pynt med friske blåbær og sikt over litt melis.




Tips: Om du ikke har friske blåbær å pynte med, kan du gjerne bruke frosne blåbær og legge et gelelokk over.


tirsdag 5. oktober 2010

Tyrkisk bulgursalat

I dag har jeg laget Tyrkisk bulgursalat. Det er en deilig salat med mye smak, og du kan selv velge hvor sterk du vil ha den. Bulgur får du kjøpt i innvandrerbutikker, og er kjempe godt!


Til en stor skål salat, ca 4 personer, trenger du:


0,5 kg bulgur
5-6 dl kokende vann                                 
2 store løk
3 chili
2 små bokser tomatpure
Timian
Olje
4 vårløk
1 bunt persille
4 tomater
1 agurk
Hermetiske chili
2-3 sitroner
Salt

Legg bulguren i en ildfast form og hell det kokende vannet over. Bulguren skal trekke til seg vannet, så det trenger litt tid på seg. I mellomtiden surrer du hakket løk, chili og timian blank i en panne med olje. Det er viktig å ikke å for sterk varme. Det skal ikke svi seg. Tilsett tomatpureen og la det stå å surre på svak varme. Rør av og til.
Kutt opp vårløk, persille, tomater og agurk. Hvis du vil lage en sterk bulgursalat kan du tilsette noen hermetiske chili. Disse er veldig sterk, og du får kjøpt de på glass i innvandrerbutikker.
Når bulguren har trukket til seg alt vannet  kan du blande den tomatpureblandingen. Legg alle de oppkuttede grønnsakene i en skål og bland det hele med bulguren. Press 2-3 sitroner over salaten og salt den godt.

I Tyrkia spiser de bulgursalat i salatblader fra isbergsalaten. Salaten passer godt som tilbehør til grillmat, eller som en rett til middag.