fredag 29. april 2011

After Eight cookies

After Eight er en deilig konfektsjokolade med mintfyll som passer godt i mange ulike bakverk. Her er oppskiften på noen deilige cookies...

Du trenger:
125 g smør
50 g melis
1 egg
230 g spelt
20 g kakao
50 g After Eight

Pynt:
100 g hvit sjokolade
100 g After Eight

Du gjør:
Pisk mykt smør sammen med melis og egget. Bland inn speltmel og kakao, til du får en jevn deig. Kna tilslutt inn finnhakket After Eight sjokolade. Sett deigen kjølig i 30 minutter.
Form deigen til kuler, som legges på bakepapirkledde stekeplater. Trykk de litt flate med en gaffel eller fingrene. Stek kakene midt i ovnen ved 175 grader i ca 12 min. Avkjøles på rist.
Smelt den hvite sjokoladen og After Eight sjokoladen hver for seg (gjøres raskt ved å ha sjokoladen oppdelt i biter i kopp noen minutter i mikroen). Ha først den hvite sjokoladen i et kremmerhus laget av matpapir og ringle over kakene. Gjenta det samme med After Eight sjokoladen. Sett kakene kjølig til sjokoladen har stivnet. Oppbevares i tett boks, med matpapir mellom lagene.


søndag 24. april 2011

Tzatziki med olivenolje

Olivenolje er basen for den Mediterianske dietten fordi det blir sett på som noe av sunneste vi får fra naturen. Jeg som elsker mat fra middelhavslandene har selvfølgelig alltid en flaske god olivenolje stående på kjøkkenbenken. Her om dagen lagde jeg tzatziki med olivenolje, og det er ingen tvil, det var den beste tzatzikien jeg har smakt!

Du trenger:
1 beger yoghurt naturell
½ agurk
2-3 fedd hvitløk
3 ss olivenolje
1 ts salt
Malt pepper

Du gjør:
Ha yoghurten i et kaffefilter, og la det stå å trekke over en kopp i rundt 30 minutter. Yoghurten skal ha en passe tykk konsistens.
Skrell og riv agurken på et råkostjern. Strø litt salt over og la det stå i 10 minutter. Saltet trekker vannet ut av agurken. Press resten vannet ut av agurken.
Ha yoghurten i en skål og bland inn agurk og presset hvitløk og olivenolje. Smak til med salt og pepper.






lørdag 23. april 2011

Tomatpai

Her i Bergen skinner solen for fullt. Det passer meg veldig godt, fordi jeg benytter påsken til å så og stelle plantene i mitt drivhus. Jeg har blant annet ulike typer tomatplanter som jeg håper å kunne høste gode frukter av i sommer. Tomater har et høyt innhold av vitamin A og vitamin C, og er en viktig kilde til antioksidanter. Dessuten uten kan tomater brukes i mye matlaging, enten frisk, kokt eller stekt. Her kommer oppskriften på en deilig tomatpai…

Paideig:
250 g spelt
1 ts salt
150 g mykt smør
1 egg
Fyll:
5 tomater
2 egg
400 g myk kremost naturell eller med urter
1,5 dl kesam
100 g lagret ost, revet
2 ss spelt
Revet muskatnøtt
Salt
Pepper
Olivenolje til pensling

Du gjør:
Begynn med å lage deigen. Bland sammen spelt og salt, lag en fordypning i melet og tilsett mykt smør i terninger og egg. Elt sammen til en glatt deig. Pakk deigen i plastfolie og la ligge kaldt i 2-3 timer. Kan gjerne lages dagen i forveien. Kjevle ut deigen og legg den over i en pairform. Settes kaldt.
Til fyllet, skjær tomatene i tykke skiver og ta ut innmaten. Legg skivene på en rist over oppvaskkummen (eller et fat), dryss over salt. Dette er for at væske skal sive ut og gjøre tomatene litt fastere.
Pisk eggene lett sammen bland inn myk kremost, kesam, revet ost, spelt og litt revet muskatnøtt, salt og pepper.
Hell blandingen over i pairformen. Stek på nederste rille i varm stekeovn 180 ºC i ca 30 min.
Tørk lett av tomatskivene og legg dem over i formen, pensle med litt olivenolje og stek videre i ca 20 min.
Server paien med ruccolasalat, olivenolje, revet parmesan, maldonsalt og grovmalt pepper.

mandag 18. april 2011

Tacokrydder

Prøv hjemmelaget tacokrydder, helt uten tilsetningstoffer. Du kan selv bestemme hvilke smaker du vil ha med, om du vil ha det sterkt eller mindre sterkt. Her er den krydderblandingen jeg bruker, og det smaker akkurat slik "posekrydderet" smaker...Bare enda bedre...

Du trenger:
2 ss chilipulver
1 ts løkpulver
1 ts hvitløkspulver
½ ts knuste chiliflak
1 ts tørket oregano
1 ss paprikapulver
3 ss spisskummen
2 ss salt
2 ss malt sort pepper
Du gjør:
Bland alle ingrediensene godt, og oppbevar krydder på tette glass.
Denne porsjonen holder til ca 5 middager. Du trenger ca 2 ss ferdig krydderblanding til 500 g kjøttdeig.

søndag 17. april 2011

Bestefar 70 år!

Verdens beste bestefar fyller 70 år i dag! Gratulerer så mye med den store dagen!
Dagen ble feiret i går, og i den anledning hadde jeg laget en toetasjers suksessterte. For å lage den brukte jeg to hjerteformer i forskjellige størrelser. jeg lagde 1 1/2 porsjon av både kakedeig og gul krem.

Bunn: 
4 eggehviter
200 g sukker
250 g malte mandler
Krem:
2 dl fløte
200 g sukker
2 ts vaniljesukker
4 eggeplommer
250 g mykt meierismør
Pynt:
Hakkede mandler
Sjokoladefigurer
Diverse frukt
Du gjør:
Stivpisk eggehvitene. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du visper. Visp til massen blir seig og blank. Vend de malte mandlene forsiktig inn.
Pensle formene med en nøytral olje eller spray med formfett. Ha kakedeigen i formene, og stek dem midt i ovnen ved 175 grader i 30-40 min. Den minste kaken trenger noe mindre steketid enn den store. Bruke en kakenål for finne ut om kakene er ferdig stekt. Dersom det ikke henger deig igjen på pinnen er den ferdig. La kakene hvile en stund i formene, for de hvelves på rist.
Bland fløte, sukker og vaniljesukker i en kjele og kok opp. Pisk 4 eggeplommer og spe i den varme fløten litt etter litt. Varm blandingen opp til kokepunktet(må ikke koke!), slik at den tykner litt. Avkjøl blandingen helt. Tilsett 250 g mykt meierismør og visp til en luftig krem.
Når kakene er avkjølt, legger du den største på et egnet kakefat. Smør gul krem over hele kaken. Smør også gul krem på det lille hjertet mens det ligger på benken. Plasser det lille hjerter oppå det store. Strø hakkede mandler rundt omkring på hele kaken. Fyll litt gul krem i en sprøytepose med et stjernemunnstykke på ca. 1 cm i diameter. Ikke ha for mye krem i posen, fordi den smelter veldig fort i den varme hånden. Etterfyll heller ofte. Sprøyt en pen bord langs kanten på den lille og den store kaken.
La kaken stå i kjøleskapet en stund, slik at kremen blir ordentlig stiv. I mellomtiden kan du lage sjokoladepynten. Smelt litt kokesjokolade i vannbad. Tegn et mønster på et lite stykke bakepapir.  Fyll den smeltede sjokoladen i en engangssprøytepose i plast, og klipp et lite hull i den. Sprøyt de figurene du ønsker å ha på kaken din. Om du ønsker en fin bue på figurene, legg dem oppå en kjevle til de har stivnet.
Skjær opp den frukten du ønsker å pynte kaken med. Jeg brukte jordbær, rips, mandarinskiver, physalis og sitronmelisse. Ta kaken ut av kjøleskapet. Sett først på sjokoladepynten, slik at den blir stående som små seil på kaken. Legg frukt inntil sjokoladen og pynt med blader av sitronmelisse.

tirsdag 12. april 2011

Pizza Margherita med tomatsaus

Pizza Margherita er veldig enkelt. Her har jeg laget en variant med tomatsaus og fersk mozarellaost. Pizzaen holder til 1 sulten person!

Bunn:
1,5 dl lunkent vann
15 g gjær
¼ ts havsalt
1 ss olivenolje
3,5 dl hvetemel

Tomatsaus:
1 fedd hvitløk
2 sjalottløk
Olivenolje
2-3 tomater
Timian
Salt

Fyll:
1 fersk mozarellaost, i biter
Rødløk, i ringer
Basilikum, finhakket

Du gjør:
Bland sammen alle ingrediensene til pizzabunnen, men hold igjen litt på melet, slik at du kan justere underveis. Elt deigen i 10-15 minutter i kjøkkenmaskin, slik at deigen blir smidig og elastisk. Om du ikke har kjøkkenmaskin kan du elte den sammen for hånd. Dekk til bakebollen, og la den heve til deigen har dobbel størrelse.
Hakk løk og hvitløk. Surr det blank i en panne sammen med timian. Skjær tomatene i terninger, og ha i pannen. La det hele småkoke i 10-15 minutter. Mos tomatsausen med en stavmikser og smak til med salt og pepper.
Kjevle ut pizzadeigen til du får en fin tykkelse på bunnen.  Smør tomatsausen utover pizzaen, og ha på en fersk mozarellaost i biter. Legg ringer med rødløk utover pizzaen, og strø over finhakket basilikum. Stek pizzaen i stekeovn ved 275 grader i ca 10-12 minutter, eller til pizzaen er ferdig stekt. 

torsdag 7. april 2011

Biff Stroganof

Biff stroganof er en gammel russisk rett fra 1900-tallet, som inneholder biffstrimler og en saus med blant annet rømme. I dag lages Biff Stroganof over hele verden, men med små variasjoner fra sted til sted. Oppskriften holder til 2 personer.

Du trenger:
400-500 storfekjøtt
1 stor løk
150 g sjampinjonger
2 ss olje
4 ss tomatpurè
1 ss hvetemel
1 ½ terning kjøttbuljong
1 ½ dl vann
½ – 1 ts salt
½ ts pepper
2-3 dl rømme
persille til pynt

Du gjør:
Skjær kjøttet i like store strimler. Hakk løken og skjær sjampinjongene i skiver. Varm oljen i en gryte og brun kjøttet til det har fått farge.
Tilsett løk og sjampinjonger og la det frese noen minutter. Rør inn tomatpurèen og hvetemelet. Ha i buljong, salt og pepper.
La kjøttet småkoke på svak varme i 15-25 minutter eller til det er mørt.
Tilsett rømmen og varm opp uten å la sausen koke.
Server gjerne Biff Stroganof sammen med hjemmelaget potetstappe.

lørdag 2. april 2011

Biffsalat

En enkel biffsalat som passer til både lunsj og middag!


Til 2 personer trenger du...
300 g ytrefilet av storfe, i strimler
½ ts salt
½ ts pepper
1 ss olje
14 cherrytomater, delt i 2
30 sukkererter
1 avokado, i biter
½ paprika, strimlet
120 g fetaost, i terninger
½ rødløk, i ringer

Oliven, i skiver
Litt purreløk, finhakket 
Dressing:
4 ts olivenolje
½ ts sennep
2 ts balsamico eddik
½ ts salt
¼ ts pepper
Du gjør:
Skjær kjøttet i tynne strimler, salt og pepre kjøttet.

Vask grønnsakene. Kok opp vann med salt, og ha i sukkererter. Kok i 2-3 minutter. Avkjøl raskt i iskaldt vann.
Rør sammen ingrediensene til dressingen.
Stek biffstrimlene på god varme helt tilslutt.
Fordel alt sammen pent utover på tallerkenene, ha dressingen på, og avslutt med litt finhakket purreløk.