torsdag 5. mai 2011

Skoleboller

Min favorittbolle er uten tvil skolebolle! I Bergen er skolebolle den med "gult i midten, og kokos rundt".
Her har jeg satt sammen en oppskrift av en kjempe god bolledeig og en herlig vaniljekrem laget med ekte vanilje. Oppskriften gir 16 store skoleboller.

Bolledeig:
50 g fersk gjær
2,5 dl lunken melk/fløte
100 g sukker
3 egg              
100 g smør, i terninger
Ca 600 g spelt
Vaniljekrem:
 5 dl melk/fløte
100 g sukker
35 g maizena
1 vaniljestang
4 eggeplommer
Pynt:
Melis+vann
Kokos

Du gjør:
Rør ut gjæren i melken, og tilsett de øvrige ingrediensene, med unntak av smøret og litt av melet(hold alltid igjen litt av melet for å kunne tilpasse deigen og unngå at den blir for kompakt). Kjør deigen i kjøkkenmaskin i 10 minutter. Tilsett smøret i terninger, og kjør kjøkkenmaskinen i ytterligere 10 minutter til smøret er innarbeidet i deigen. Sett deigen til heving et lunt sted og la den heve til dobbel størrelse(det tar ca 30-60 min).

I mellomtiden kan du begynne på vaniljekremen. Å lage vaniljekrem selv er ikke så vanskelig som mange tror. Bruker du ekte vanilje får du dessuten en smak gjestene dine vil huske lenge... Pisk sammen eggeplommer maizena og sukker i en bolle. Hell fløten i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen(Også den hele stangen). Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg.
Ha kremen i en avlang form og kle med clingfilm. Bør avkjøles hurtig. Ta ut vaniljestangen og bruk den på nytt.

Når deigen er ferdig hevet, ta den ut av bollen. Del deigen i 16 emner, og trill hvert emne til runde boller, som du legger på stekebrett kledd med bakepapir. Trykk hver bolle litt flat, dekk til og sett til etterheving i ca 30 minutter.
Ha den avkjølte vaniljekremen i en sprøyte pose med passe stor åpning. Når bollene er ferdig hevet, lag en fordyping i hver bolle, og sprøyt ønsket mengde vaniljekrem nedi.
Stek bollene midt i ovnen, ved 225 grader, i ca 10 minutter, eller til de har fått en gyllen farge og er ferdigstekt. Avkjøl bollene på rist.
Lag glasuren ved å blande melis med vann. Pass på at glasuren ikke er for tynn. Tjukk glasur ser finest ut. Pensle de avkjølte bollene med melisglasur og dypp dem i kokos.
Kan fryses både med og uten pynt.
 

2 kommentarer: