mandag 28. mars 2011

Sitroncupcakes med hvit sjokoladefrosting

I dag kommer oppskriften på sitroncupcakes toppet med en deilig og søt frosting av hvit sjokolade. Oppskriften gir 10 cupcakes i vanlig størrelse.
Du trenger:
100 g smør
1 ½ dl sukker
2 store egg
1 ts vaniljeessens
1 ts revet sitronskall
3 ss presset sitronsaft
1 ts bakepulver
2 ½ dl hvetemel
1 dl kremfløte
Sjokoladesmørkrem:                                                 
100 g hvit sjokolade


100 g smør


100 g kremost naturell


1 ss vaniljesukker


2 ½ dl melis

Du gjør:
Pisk mykt smør og sukker til smørkrem. Pisk inn eggene, ett om gangen. Rør inn vaniljeessens, revet sitronskall og presset sitronsaft. Sikt mel og bakepulver, og bland dette inn i deigen, vekselvis med kremfløten, og rør deigen glatt og klumpfri.
Ha papirformer i et muffinsbrett. Fyll deigen i formene så de blir 2/3 fulle. Stek muffinsene midt i ovnen ved 200 grader i ca 15-20 minutter, til de er gylden og gjennomstekt. Avkjøl muffinsene helt. 
Smelt hvit sjokolade. Pisk sammen romtemperert smør, kremost og vaniljesukker. Rør inn den smeltede sjokoladen, og deretter melis. Sett smørkremen en liten stund i kjøleskapet hvis den er veldig myk.




lørdag 26. mars 2011

Fetagratinert kylling

Kylling er det kjøttslaget som er mest spist i hele verden. Ikke så rart, fordi det er godt, enkelt å tilberede og ikke minst smakfullt. I dag kommer en oppskrift på fetagratinert kyllingfilet, perfekt for de som liker fetaost!

Til 2 personer trenger du..

2 kyllingfileter
50 g fetaost
1 dl creme fraiche
1 ss sorte oliven, i skiver
½ ts kapers
4 poteter
Sitron
1 ss smør
Du gjør:
Sett ovnen på 200 grader. Legg kyllingfiletene i en smurt ildfast form. Mos osten og bland med creme fraiche, oliven og kapers. Hell blandingen over kyllingen. Stekes midt i ovnen i ca 35-40 minutter. Vask potetene og skjær dem i båter. Plasser dem på et ildfast fat med skallet ned. Strø salt og skvis litt sitronsaft over. Topp potetbåtene med noen klatter smør. Stekes i ovnen ved 200 grader i 20-30 minutter.
Server fetagratinert kyllingfilet med båtpoteter og en blandet salat med rødløk.

fredag 25. mars 2011

Avokado med tunfisk

Avokadoen er en av de mest næringsrike og fete fruktene vi har. Denne fete frukten inneholder det sunne fettet som er bra for kroppen, nemlig flerumettede fettsyrer. Avokadoen kan spises som den er, med salt og pepper eller med fyll. Jeg valgte å fylle min avokado med en tunfiskblanding. Perfekt kvelds for 2 personer.

Du trenger:
1 avokado, delt i to
1 boks hermetisk tunfisk, avrent
1 dl majones
1 ss rødløk, finhakket
Sitronsaft
Salt og pepper etter egen smak
Du gjør:
Fjern steinen i avokadoen, og kutt av en liten skalk på undersiden av avokadohalvdelene så de står stødig. Drypp noen dråper sitronsaft på kuttoverflaten til avokadoene. Ha tunfisk, majones, rødløk og sitronsaft i en bolle. Smak til med salt og nykvernet pepper. Fordel fyllet i avokadohalvdelene, og server!

fredag 18. mars 2011

Hjemmelagde fiskekaker med remulade

Fiskekaker er så godt, og hvertfall når de er hjemmelaget. Jeg brukte torskefilet i disse fiskekakene, og serverte de sammen med hjemmelaget remulade! Oppskriften gir 4 porsjoner.


Remuladen: 
2 ss sylteagurk, finhakket
1 ts kapers, finhakket
3 ss krydderurter - persille, purreløk og kjørvel, finhakket
150 g majones
sitronsaft

Fiskekakene:

600 g torskefilet

2 ½ ts salt

1 ½ ss potetmel

1 dl melk

1 dl fløte

3 ss gressløk


Du gjør:

Bland alle ingrediensene til remuladen, og smak til med sitronsaft. La remuladen stå i kjøleskapet og trekke til den skal serveres.
Det er veldig viktig at alle råvarene til fiskekakene er iskalde! 
Skjær fisken i terninger og ha den i en food prosessor. Kjør fisk og salt godt sammen til det blir en seig masse. Tilsett potetmel og kjør godt sammen. Spe i melk og fløte til en jevn farse. Tilsett finhakket gressløk. Smak til med nykvernet sort pepper.
Form kakene med en spiseskje og stek dem ferdig på moderat temperatur i en stekepanne.
Server gjerne fiskekakene sammen med remuladen, stekt løk og kokte poteter og gulrøtter.

tirsdag 15. mars 2011

Pizza med chorizo og fetaost

Dette er en oppskrift på pizza som passer til 1 sulten person!

Bunn:
1,5 dl lunkent vann
15 g gjær
¼ ts havsalt
1 ss olivenolje
3,5 dl hvetemel
Tomatsaus:
1 fedd hvitløk
2 sjalottløk
Olivenolje
2-3 tomater
Timian
Salt
Fyll:
Mozarellaost, revet
Chorizopøsle, i skiver
5 grønne oliven, i skiver
5 sorte oliven, i skiver
Rødløk, i ringer
Fetaost, smuldret
Hermetisk chili, finhakket
Oregano
Timian
Du gjør:
Bland sammen alle ingrediensene til pizzabunnen, men hold igjen litt på melet, slik at du kan justere underveis. Elt deigen i 10-15 minutter i kjøkkenmaskin, slik at deigen blir smidig og elastisk. Om du ikke har kjøkkenmaskin kan du elten den sammen for hånd. Dekk til bakebollen, og la den heve til deigen har dobbel størrelse.
Hakk løk og hvitløk. Surr det blank i en panne sammen med timian. Skjær tomatene i terninger, og ha i pannen. La det hele småkoke i 10-15 minutter. Mos tomatsausen med en stavmikser og smak til med salt og pepper.
Kjevle ut pizzadeigen til du får en fin tykkelse på bunnen.  Smør tomatsausen utover pizzaen, og ha på revet mozarellaost. Fordel chorizopølse og rødløk på pizzaen, før du strør på oliven, fetaost og hermetisk chili. Krydre gjerne med tørket timian og oregano. Stek pizzaen i stekeovn ved 275 grader i ca 10-12 minutter, eller til pizzaen er ferdig stekt. 

lørdag 12. mars 2011

Müsli- helt uten tilsatt sukker!

Müsli er en frokostblanding som består av ulike typer korn, nøtter, havregryn og tørket frukt. Jeg har satt sammen min egen blanding, uten noen form for sukker, bare naturlige ingredienser. Nam..

Du trenger:
5 dl havregryn
1 dl solsikkekjerner
1 dl gresskarkjerner
1 dl linfrø
3 dl nøtter (f.eks. mandler, hasselnøtter, valnøtter)
2 dl tørket frukt
Du gjør:
Grovhakk nøttene, og bland de sammen med havregryn, solsikkekjerner, gresskarkjerner og linfrø. Ha blandingen på en bakepapirkledd stekeplate. Stek blandingen midt i ovnen ved 180 grader i 20-30 minutter. Avkjøl blandingen, før du tilsetter den tørkede frukten, og blander godt. Oppbevar frokostblandingen i en tett krukke.





torsdag 10. mars 2011

Meksikanskinspirert kyllingsalat

Det har vært få innlegg i det siste, grunnet skolearbeid og praksis. Det betyr ikke at jeg ikke lager mat, tvert imot. I dag har jeg en oppskrift på en meksikanskinspirert kyllingsalat.

Til 1 person trenger du..

100-150 g kyllingkjøtt, oppskåret
1 hjertesalat
En håndfull ruccolasalat
1 avokado, skåret i små biter
5 cherrytomater, delt i 2
Litt tacokrydder
Dressingen:
½  lime, presset
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ts kajennepepper
1 ½ ss olivenolje
Salt
Du gjør:
Bland sammen dressingen og la den stå og trekke en stund.
Krydre kyllingen med litt tacokrydder, og stek i en varm panne med litt olje. Legg blader av hjertesalaten på sidene i en dyp tallerken. Ha ruccolasalaten i midten. Legg så avokadobitene og cherrytomatene oppå salaten, før du har kyllingen på toppen. Hell dressingen over salaten og server med det samme, gjerne med tortillachips.


fredag 4. mars 2011

Tyrkisk linsesuppe

Dette er en deilig, frisk og mettende  tyrkisk suppe, med mye smak. Oppskiften gir 4 porsjoner. 

Du trenger:
2 hvitløksfedd
1  løk
1 dl  røde linser
400 g hermetiske tomater
1/2 dl  bulgur
1 ts  spisskummen
1 ss honning
1/4  sitron
Du gjør:
Rens og hakk løk, finhakk hvitløk.Surr løken blank i en gryte med smør og olivenolje. Tilsett hvitløk og surr litt videre. Ta i paprikapulver, spisskummin og linsene (sjekk at de ikke krever bløtlegging). Tilsett kraften (ev. vann og buljongterning). Kok opp og la suppen putre i 20 minutter.
Tilsett bulgur, en knivspiss kajennepepper og tomat og la putre videre i 15 minutter.Tilsett så honning og ferskpresset sitronsaft. Smak til med salt og pepper.
Server rykende varm med godt brød.

tirsdag 1. mars 2011

Kylling i pesto

Her er en enkel oppskrift på en "påleggsalat" med kyllingkjøtt og pesto.

Kylling i pesto

Du trenger:
150 g kyllingkjøtt
½ liten rødløk, finhakket
½ rød paprika, finhakket

Dressing:
3 ts pesto
2 ss oliven- eller rapsolje
½ ts Sambal Oelek(chilipasta)
Du gjør:
Bland sammen ingrediensene til dressingen. Ha finhakket paprika, rødløk og kyllingkjøtt i en skål og tilsett dressingen. Bland godt.

Server gjerne sammen med godt grovbrød!

søndag 27. februar 2011

Pizza med kjøttboller, pepperoni og champignon

I går var det lørdag, og vi hadde pizza til kvelds. Jeg synes italiensk pizza er det beste, en sprø bunn, med en god og smakfull tomatsaus og en deilig topping, som varierer fra gang til gang. Oppskriften gir 3 italienske pizzaer.
Pizzabunn:
175 g mel
200 g mel til finbakst
1 ts sukker
10 g fersk gjær
1 ts salt
1 ½ ss oliven olje (extra virgin)
2 ¼ dl varmt vann
Pizzasaus:
3 hvitløksfedd

3 sjalottløk

2 ss tomatpuré

1 boks hakkede tomater

½ dl hakket basilikum
Kjøttboller:
400 g kjøttdeig
1 egg
2 fedd hvitløk, finhakket
En bunt persille, finhakket
1 rød chili, finhakket
½ ts salt
Pepper
Litt cayennepepper
Topping:
250 g revet mozzarella ost
Kjøttboller
100 g pepperoni
3 champignon, delt i tynne skiver
Cayennepepper
Finhakket persille                  
Du gjør:
Bland melet. Bland 225 g mel med sukker, gjær og salt i kjøkkenmaskinens bolle. Sett det til side. Bland olivenolje og varmt vann. Tilsett vann og olje litt etter litt i melet, til alt er godt blandet. Bland inn resten av melet.
Bytt til eltekrok på lav hastighet i 4-5 minutter, til deigen er fast som en ball, glatt og smidig.  Har du ikke kjøkkenmaskin kan du også elte for hånd. Da har du deigen på et lett melet bakebord og elter i ca 10 minutter.
Legg deigen i en oljet bolle og dekk den til. Sett deigen til heving på et lunt sted i 1 ½ - 3 timer, til deigen er nesten doblet i størrelse.
Mens deigen hever, begynner du på sausen. Finhakk hvitløk og sjalottløk, fres forsiktig i olje. Tilsett hakkede tomater og tomatpuré. Kok sausen på svak varme i 15 minutter. Smak til med salt, pepper og finhakket basilikum.
Bland ingrediensene til kjøttbollene, og stek små kjøttboller i en oljet stekepanne.
Når deigen har hevet, del den i 3 like store emner. Form hvert emne til en ball, og trykk ut til en pizzaform. Bruk fingre eller kjevle og strekk hver bunn til den måler ca 30 cm i diameter. Bunnen skal da være ca 2 cm tykk. Bre tomatsausen over pizzabunnen. Fordel ost over, og ha på kjøttboller, pepperoni og champignon. Dryss over litt cayennepepper, og stek pizzaen midt i ovnen i ca 15 minutter, til den er stekt og fått en gylden farge. Dryss over finhakket persille før servering. Gjør det samme med de to andre pizzaene.

torsdag 24. februar 2011

Aniskringler

Fersk gjærbakst er noe av det beste som finnes. Her om dagen bakte jeg aniskringler, og i dag kommer oppskriften.


 Til 24 aniskringler trenger du..
50 g gjær
100 g smør
5 dl væske (jeg bruker 50:50 med vann og fløte)
1,5 dl sukker
4 ts hele anisfrø
Ca 12 dl hvetemel
+ ca 1 dl til utbaking
Pynt:
1 egg til pensling
Sukker
Du gjør:
Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret i en kjele, og ha væsken oppi. Varm opp til det når 37 grader(fingertemperatur).løs opp gjæren i væsken. Bland i sukker og anisfrø. Ha hvetemelet i, og elt deigen godt, før du setter den på hev et lunt sted i ca 45 minutter.
Ha deigen på bakebordet sammen med litt ekstra hvetemel. Kna deigen til den blir smidig, før du deler den opp i 24 like store emner. Trill emnene til fingertykke pølser og form dem til kringler. Legg kringlene på bakepapirdekkede stekeplater, og la dem etterheve i ca 20 minutter. Pensle kringlene med sammenvispet og strø sukker over dem.
Stekes midt i ovnen ved 225 grader i ca 10 minutter til kringlene har fått en fin gylden farge.

Nytes så fersk som mulig!

mandag 21. februar 2011

Kyllingsalat med pesto

I dag kommer et forslag til en deilig lunsj for 1 sulten person!

Du trenger:
150 g kyllingkjøtt
½ liten rødløk, finhakket
½ rød paprika, finhakket
4 cm agurk, finhakket
5 cherrytomater, delt i 2
1 håndfull ruccola salat
Dressing:
3 ts pesto
2 ss oliven- eller rapsolje
½ ts Sambal Oelek(chilipasta)
Du gjør:
Bland sammen ingrediensene til dressingen. Ha finhakket paprika, rødløk og kyllingkjøtt i en skål og tilsett dressingen. Bland godt. Fordel ruccola salat, finhakket agurk og cherrytomater i en skål, og ha kyllingblandingen oppå. Serveres med det samme, gjerne med godt brød til.