tirsdag 16. november 2010

Biff i pitabrød

I går lagde jeg biff i pitabrød til kvelds. Som tilbehør hadde jeg en frisk tomatsalsa og rømmedressing.

Til to personer trenger du omtrent:

150 g biffkjøtt
½ paprika
½ rød chili
1 ss garam masala
Nøytral olje
Salt
Pepper
Saften fra en ½ lime
Tomatsalsa:
1 tomat
½ rødløk
1 vårløk
Saften fra en ½ lime
Pepper
Rømmedressing:
½ boks rømme
1 ts majones
1 fedd hvitløk
Salt
Pepper
Du gjør:
Skjær biff og paprika opp i strimler. Hakk chilien. Stek biff, paprika og chili sammen med litt olje. Tilsett krydderet. La det steke til biffen er gjennomstekt. Skvis over limesaft tilslutt.
Hakk tomat, rødløk og vårløk og ha i en skål. Bland, og skvis over limesaft. Smak til med pepper.
Bland rømme, majones og knust
hvitløk i en skål. Smak til med salt og pepper.
Server biffstrimler, tomatsalsa og rømmedressing i pitabrød, gjerne hjemmelaget!

mandag 15. november 2010

Gulrot cupcakes

I går var det farsdag, og jeg laget gulrot cupcakes med ostekrem til pappa. Kakene var vellykket og falt i smak. Oppskriften gir ca 21 cupcakes.

Deig:
3 store egg

2,5 dl matolje
350 g sukker
2 ts vaniljesukker
2 ts kanel
0,5 ts muskat
0,5 ss natron
0,5 ss bakepulver
325 g hvetemel
100 g kokesjokolade
400 g revet gulrot
1 ½ eple
Krem:
100 g mykt smør
200 g kremost naturell
250 g melis
1 ss vaniljesukker
Du gjør:
Pisk sammen egg, olje og sukker til massen blir lys. Sikt sammen hvetemel og de andre tørre ingrediensene og bland det i deigen. Rør i hakket kokesjokolade. Riv gulrøttene fint. Skrell eplene og riv de også. Bland gulrøttene og eplene i deigen.
Fordel deigen i muffinsformer. Fyll opp formene til de er 2/3 fulle. Stek muffinsene midt i ovnen i ca 20-25 min ved 180 grader. Sjekk med kakenål at muffinsene er helt gjennomstekte. Avkjøl muffinsene på rist.
Rør sammen romtemperert smør og melis.  Pisk deretter inn romtemperert kremost og vaniljesukker.
Ha smørkremen i en sprøytepose og lag fine topper på kakene.
Pynt gjerne med friske bær

søndag 14. november 2010

Pizza med inspirasjon fra Middelhavet

Det har vært noen travle dager med lite tid til blogging. Men endelig har jeg blitt en jeger, og forhåpentligvis blir det rypemiddag til neste år!
I går kveld lagde jeg pizza, og jeg må innrømme at den pizzaen ble fantastisk god! Oppskrift på pizzadeigen fant jeg på Trines Mektige Matblogg, og den var virkelig vellykket.
Til 2 italienske pizzaer trenger du:


Pizzadeig:
2,5 dl lunkent vann
ca 25 gram gjær
2 ss olivenolje
ca 1/2 ts havsalt
ca 5-6 dl hvetemel
Tomatsaus:
6 tomater
Stilken til tomatene
10 ss olivenolje
Salt
Pepper
Frisk hakket basilikum
Pesto:
1 potte basilikum
5 ss pinjekjerner
1 fedd hvitløk
75 g parmesanost
0,5 dl olivenolje
Salt og pepper
Fyll til pizza:
1 pk fetaost, i biter
En håndfull sorte oliven, i skiver
10 cherrytomater, delt i to
1 porsjon pesto
Rødløk, i skiver

Du gjør:
Bland sammen ingrediensene til pizzadeigen, men hold igjen litt av melet slik at du kan "justere" deigen underveis. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i 10-15 minutter til den er smidig og elastisk. Har du ikke kjøkkenmaskin rører du deigen sammen for hånd, og elter så mye du synes du har tid og ork til. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse.

Mens deigen hever kan du begynne på tomatsausen. Ha tomatene i varmt vann i noen minutter, slik at skinnet løsner. Skrell tomatene, og del de opp i biter. Ha tomater, olivenolje, salt, pepper og basilikum i kjelen. La det koke på middels varme, til det har blitt en saus, i ca 30 minutter.
Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne. Ha så alle ingrediensene i en foodprocessor.

Kjevle ut pizzadeigen til to tynne bunner og legg de på en bakepapirkledt stekeplate.
Fordel tomatsausen utover pizzaen. Ha på oliven, fetaost, cherrytomater. Fordel pestoen men en teskje rundt om på pizzaen. Strø rødløken over pizzaen tilslutt.
Stekes ved ca 275 grader i ca 10-15 minutter til pizzaen er ferdig stekt.





onsdag 10. november 2010

Tomatsuppe

Lag hjemmelaget tomatsuppe! Det er godt og sunt! Perfekt på mørke høstkvelder.
Du trenger:
1 løk
1 fedd hvitløk
12 klasetomater
2 gulrøtter
1 boks hermetiske plommetomater
¼ ts cayennepepper
8 dl grønnsakskraft eller kyllingkraft
1 toppet ts oregano
Malt kanel
Frisk basilikum
Du gjør:
Rens og hakk løk og hvitløk. La surre i litt olivenolje til myk.
Rens gulrot, skjær i skiver – og tilsett, sammen med ferske tomater delt i to og cayenne.
Tilsett hermetisk tomat, kraft (ev. vann og buljong), oregano og en knivspiss kanel.
La koke i cirka 30 minutter.
Bruk stavmikser for å få helt jevn suppe, og smak den til med honning, salt og ev. pepper.
Server med frisk basilikum.


tirsdag 9. november 2010

Italiensk pasta med salami

Her hjemme blir det en del pasta for tiden. Det er lett å lage om du ikke har så god tid, og så er det jo kjempe godt. I dag lagde jeg en pastarett med salami og pesto. Det var godt!

Til 4 personer trenger du:
300 g pasta
1 løk
1 fedd hvitløk
50 g salami
1 ss smør
1 beger Lett Creme Fraiche
Pesto
12 cherrytomater, delt i 2
1 ts salt
Grovmalt pepper
Slik gjør du:
Kok pastaen etter anvisning på pakken. Rens og hakk løk og hvitløk. Skjær salamien i strimler. Stek løk og hvitløk i smør. Tilsett salami og la det frese noen minutter. Rør inn creme fraiche, salt og pesto. La alt få et lett oppkok. Rør inn cherrytomatene. Krydre med litt grovmalt sort pepper og hell sausen over den kokte pastaen.


mandag 8. november 2010

Pastasalat med krabbe

Pastasalat er lett å lage, og passer bra om du ikke har veldig god tid til å lage
middag. Denne salaten smaker kjempegodt, om du liker krabbe da! 
Du trenger:

200 g pastaskruer/sløyfer
2 ss olivenolje
1 ss friskpresset sitronsaft
1 ts balsamicoeddik
Ruccolasalat
Crispisalat
200 g krabbekjøtt ¨
1 bunt reddiker
3 ss ristede pinjekjerner
1 dl lettrømme
Salt
Hvit pepper
1 fedd knust hvitløk
1 krm karri

Du gjør:

Kok pasta. Visp sammen olje, eddik og sitronsaft og hell dressingen over varm pastaen. Avkjøl. Legg salaten på fat med pastaen over. Legg på krabbe og reddiker og dryss pinjekjernene over.

Rør sammen dressingen
.


Server med godt brød til!


søndag 7. november 2010

Middelhavspai

I dag har jeg laget en kjempegod middelhavspai. Pai er veldig lett å lage, men tar litt tid, fordi paien skal stå lenge i ovnen. Pai passer som middag, lunsj eller kvelds!

Du trenger:

3 dl hvetemel (ca. 180 g)
150 g smør
2 ss kaldt vann
100 g fetaost
1 stk gul paprika
2 stk vårløk
4 fedd hvitløk
3 stk tomat
3 stk egg
3 dl matfløte
1 ts salt
nykvernet pepper 

Du gjør:

Ha hvetemel, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel) og vann i en foodprosessor og kjør deigen i ca 10 - 15 sekunder til den får en finkornet konsistens. Får du den ikke samlet må du tilsette ekstra vann. Press deigen forsiktig sammen, til en flat runding.

Har du ikke foodprosessor tilsetter du mel i en bolle og gnir inn smør med fingertuppene til det blir en smulet masse. Lag en grop i midten og hell i vannet. Bland med en kniv til deigen kan samles.

Legg deigen i en plastpose og sett den kaldt i minimum 15 minutter.

Legg bakepapir med litt mel på, både over og under deigen, og kjevle den ut til den kan dekke både bunn og kanter på en 23 cm paiform. Fjern det øverste laget med bakepapir, vend deigen forsiktig over i formen og trykk deigen forsiktig inn mot formens kanter. Sett deigen kaldt i 15 minutter.

Forvarm ovnen til 220 ºC. Renskjær kantene med en skarp kniv og prikk den med en gaffel. Stek paibunnen i 10 minutter til den er gjennomstekt.

Skjær ost, paprika, vårløk og hvitløk i små biter. Tomat skjæres i skiver.

Pisk sammen egg og fløte i en bolle, og tilsett salt og nykvernet pepper. Hell blandingen i paiskallet.

Fordel de oppkuttede grønnsakene og osten i eggeblandingen og legg tomatskivene på toppen.

Stek paien midt i ovnen ved 200 ºC i 45 minutter. Server paien lun med en enkel salat.


lørdag 6. november 2010

Holiday dipp

Det er helg og tid for kos. Hos mange står nok chips og dipp på bordet. I dag kommer en oppskrift på hjemmelaget holiday dipp, helt fri for tilsetningsstoffer.

Du trenger:
1 boks rømme
1 ss finhakket paprika
1 ss finhakket løk
1 fedd hvitløk, finhakket
Pepper
Salt
 Cayennepepper

Du gjør:
Bland alt sammen i en skål. Smak til med krydder og la det trekke en stund i kjøleskapet.

fredag 5. november 2010

Pastasalat med ost og chorizo

I går hadde jeg behov for å lage noe enkelt til middag. Derfor falt valget på en pastasalat med ost og chorizo.


Til 2 personer trenger du omtrent:

5 isbergsalatblader
1/2 pk ruccola
2 1/2 dl pastaskruer
100 g jarlsbergost
100 g chorizo i skiver
1/2 paprika
1/2 rødløk
10-12 cherrytomater
1/4 agurk
Marinert fetaost
Salt og nykvernet pepper

Slik gjør du:

Kok pastaen etter anvisning på pakken.
Stek chorizoen og legge det på et tørkepapir så det får renne av seg.
Kutt Jarlsbergost i terninger.
Legg salaten i kaldt vann i 5-10 minutter. Tørk salaten. Del opp paprika og agurk.
Skjær rødløken i skiver og del cherrytomatene i to.
Skjær salaten opp og ha den i en bolle sammen med pastaen. Hell over fetaost og oljen den ligger i. Dryss over de andre grønnsakene og osten. Topp med chorizo og rødløk.
Strø over maldonsalt og nykvernet pepper.

Server gjerne med godt brød!

torsdag 4. november 2010

Krabbesalat

Tidligere i høst kokte og rensket vi masse krabbe. Så nå har vi masse krabbekjøtt i frysen. Jeg synes krabbe er kjempegodt, så litt av krabben har jeg brukt til å lage krabbesalat. Krabbesalaten er best når den er nylaget, så juster ned oppskriften om dere ikke er mange.

Du trenger:
3 dl lettrømme
1 pakke majones
500 g rensket krabbe
1 slangeagurk, finhakket
1 dl dill, finhakket

Slik gjør du:

Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Bland majones og rømme, bland så inn krabbekjøtt, agurk og dill.

Tips! Bytt gjerne ut rømmen med Creme Fraiche for enda mindre karbohydrater.

onsdag 3. november 2010

Bringebærkake

I dag kommer oppskriften på en kake jeg har laget før, en kake med oreobunn, bringebærmousse og gele. Denne gangen har jeg pyntet den med hvit sjokolade, enkelt og dekorativt.

Bunn:
337g oreokjeks
100g smør, smeltet
Bringebærmoussen:
400 g frosne bringebær
90 g sukker
4 gelatinplater

4 ½ dl fløte

Topp:

1 pk bringebærgele

Pynt:

Sjokolade, bær..

Du gjør:

Knus kjeksene og bland dem med smeltet smør. Kle en form en rund form med bakepapir. Smør kjeksmulene ut i bunnen, og sett i kjøleskapet.
Tin de frosne bringebærene og kjør dem sammen med sukkert i en hurtigmikser. Gni blandingen gjennom en sil slik at frøene blir fjernet. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.
Varm opp 1/3 av bringebærene i en liten kaserolle. Klem vannet godt ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme bringebærpureen til de er oppløst. Trekk kaserollen vekk frå varmen og rør inn resten av den kalde pureen.
Hell alt over i en bolle. Vend inn myk pisket krem, litt etter litt, og hell moussen over sjokoladebunnen i formen. Pass på at toppen blir helt jamn. Sett kaken i kjøleskapet og la den stå noen til til moussen er stivnet.
Lag geleen etter anvisning på pakken. Avkjøl gelen i kjøleskapet eller frysen. Hell så gelen forsiktig over brungebærmoussen og sett kaken tilbake i kjøleskapet.
Pynt kaken etter eget ønske.
Kaken er klar til servering når geleen er stivnet.


tirsdag 2. november 2010

Rundstykker med byggryn

I går kveld lagde jeg noen deilige rundstykker med byggryn. De ble veldig saftige og myke, perfekt til kvelds! Oppskriften gir 12 rundstykker.

Du trenger:
50 g gjær
5 dl vann
2 poser byggris
1 dl havregryn
1 egg
2 ss rapsolje
1 ss honning
2 ts salt


Ca 1 l hvetemel eller spelt

Du gjør:
Smuldre gjæren i bakebollen. Kok opp vannet og hell det over byggrisen. Avkjøl det til det er ca 37 grader. Hell det over gjæren og rør den ut.
Rør inn havregryn, egg, olje, honning, salt og nok mel til en fast og smidig deig. Elt deigen godt, dekk den med plast og la den heve i romtemperatur til dobbelt størrelse, ca 1 time.
Elt deigen lett om, del den i 12 jevnstore emner. Trill de til boller, og klem de ut til de blir ca 12 cm i diameter. Prikk rundstykkene godt med en gaffel. Etterhev rundstykkene i ca 30 minutter. Forvarm i mellomtiden stekeovnen til 225 grader. Stek rundstykkene midt i ovnen i ca 12 minutter. Avkjøl dem på rist.


mandag 1. november 2010

Speltstykker med solsikkepesto

I går lagde jeg speltstykker med solsikkepesto og oliven. Det ble noen deilige rundtstykker med smak av middelhavet. Solsikkepestoen innholder solsikkekjerner i stedet for nøtter, som gjør at også nøtteallergikere kan spise denne pestoen. Oppskriften gir ca 18-20 kuvertbrød.


Du trenger:
4 dl vann
2 dl yoghurt naturell
50 g gjær
2 ss olivenojle
1 ts salt
2 dl sammalt spelt
11-12 dl siktet spelt

Fyll:
2 dl svarte oliven

Solsikkepesto:
1 potte basilikum
2 fedd hvitløk
1 ½ dl solsikkefrø
2 dl revet parmesanost
1 dl olivenolje
Salt, pepper

Du gjør:
Varm vann og yoghurt til ca 37 grader, fingervarmt. Rør gjøren ut i væsken. Rør inn olje, salt, sammalt spelt og det meste av det siktede speltmelet. Elt deigen så den blir blank og smidig. Dekk bollen med plast og la deigen heve i ca 40 minutter.
Kjør alle ingrediensene til pestoen i en foodprocessor, og smak til med salt og pepper.
Hakk olivenene.

Elt deigen lett om, og del den i to jevnstore emner. Kjevle hvert emne til et rektangel på ca 50x20 cm. Fordel pesto og oliven over deigemnene. Brett deigen i tre fra langsiden.
Skjær deigen i ca 5 cm brede stykker. Legg dem på bakepapir på stekebrett. Dekk til med plast og etterhev brødene i ca 20 minutter. Forvarm i mellomtiden stekeovnen til 225 grader. Stek brødene midt i ovnen i 15-18 minutter. Avkjøl dem på rist.