onsdag 28. september 2011

Ovnsbakt middelhavstorsk

Ønsker du å forlenge smaken av middelhavet og sommer er denne ovnsbakte middelhavstorsken midt i blinken.


Til 2 personer trenger du:
4 torske filéeter
1 glass fetaost
1 stor tomat uten innmat, grovhakket
100 g knust kavring
1 ts ferskhakket persille
1 ts ferskhakket basilikum
1 ts ferskhakket gressløk
1 par sitronmelisse-blader uten stilk
Fruktkjøttet fra tomaten
Saften fra 1 sitron

Du gjør:
Forvarm ovnen til 220 grader. Legg fisken med skinnet ned i en smurt eller foliebelagt form.
Fetaen og halvparten av oljen helles i en bolle og blandes godt sammen med de øvrige urtene kavringen og tomaten. Fordel blandingen oppå og imellom fiskestykkene i formen og stek på nest øverste rille i ovnen i 20-25 minutter til fisken er gjennomstekt og skorpen blir gyllen. Server med en deilig salat bestående av ruccola, vårløk, tomat, agurk, fetaost og litt presset sitron.

mandag 26. september 2011

Eplemos med norske epler

De norske eplene har kommet i butikkene for lenge siden. Det finnes mye en kan lage av de deilige eplene, foreksempel eplemos. Eplemosen kan fryses ned i små porsjoner, så har du deilig eplemos utover vinteren. Jeg valgte å lage eplemos smakssatt med kanel.

Du trenger:
1 kg norske epler
1 ½ dl vann
2-3 kanelstenger
3 dl sukker

Du gjør:
Del eplene i to eller fire og sett dem til koking med vann og kanelstenger i en egnet kjele. Kok eplene til de er helt møre. Mos eplene mens de er varme, ved hjelp av et moseapparat eller lignende. Vil du ha biter i mosen må du ta ut noen eplebåter og skjære opp i passe biter. Ha bitene oppi kjelen sammen med mosen igjen og sett den på varmen igjen. Tilsett sukkeret. Kok eplemosen videre i 7-8 minutter under omrøring.
Ta ut kanelstengene og ha eplemosen over i egnet emballasje. Pågrunn av dårlig holdbarhet er det en fordel å fryse den ned i små begre.

onsdag 21. september 2011

Sjokoladesnurrer

Hva er vel bedre enn fersk gjærbakst og et krus med noe varmt i på mørke regnværsdager nå på høsten? Her er oppskriften på herlige sjokoladesnurrer med sjoklade- og kanelfyll!

Du trenger:
800-900 g spelt
5 dl melk/fløte       
25 g gjær
150 g sukker
1 ts kardemomme
¼ ts salt
1 egg
150 g mykt smør, i terninger

Fyll:
Kokesjokolade
Kanel
Sukker
Smør

Du gjør:
Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskinen, og elt den i ca 10 minutter på middels fart. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen, og smøret er godt eltet inn. Det tar ca 10 min. Øk farten underveis. Kle bakebollen med plast, og sett den til heving et lunt sted, i minst 1 time. Deigen skal nå være smidig og elastisk, og god å jobbe med.
Ha bolledeigen på et melet underlag og del den i to emner. Kjevle hvert emne ut til et rektangel og smør på mykt smør på halve rektangelet. Strø så sukker, kanel og finhakket sjokolade over. Brett den rene siden over sjokolade- og kanelfyllet, og kjevle lett over. Skjær strimler, som snurres og formes til knuter. Legg knutene på et bakepapirkledt stekebrett. Legg over et klede og la bollene heve til omtrent dobbel størrelse. Pensle bollene med sammenvispet egg og strø over perlesukker.  Stek bollene ved 225 grader i 8-12 min, avhenging av størrelsen på bollene og ovnens stekeegenskaper.
Avkjøl bollene på rist og server de ferske!

onsdag 31. august 2011

Sjokoladepavlova med jordbær

Etter en lang sommer med med mye jobbing og flytting er jeg endelig klar til å lage mat igjen! I dag legger jeg ut en oppskrift på en deilig sjokoladepavlova med friske jordbær. Kaken er lett å lage, vakker å se på og smelter på tungen.

Marengsbunn:
4 eggehviter
200 g sukker
2 ss kakao
0,5 ts balsamico
50 g kokesjokolade

Fyll og pynt:
3 dl kremfløte
3 ts vaniljesukker
300 g friske jordbær
2-3 ss revet kokesjokolade

Du gjør:
Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret litt og litt under fortsatt kraftig pisking. Pisk lenge, ca 20 min, til du får en tykk og stiv marengs. Bland forsiktig inn eddik, kakao og finhakket kokesjokolade.
Tegn opp en sirkel med ca 22 cm i diameter på et bakepapir. Fordel marengsen innenfor sirkelen, slik at du får en liten og tykk kake.  Bruk en slikkepott til å jevne til kantene. Glatt til kaken på toppen, og lag en liten grop på toppen av den.
Sett kaken midt i ovnen som er forvarmet til 180 grader. Skru temperaturen ned til 150 grader straks kaken er satt inn i ovnen. Stek kaken i ca 1 ½ time. Skru av varmen og sett ovnsdøren på gløtt ved hjelp av en tresleiv eller liknende. La kaken stå i ovnen til den er helt kald.
Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem. Fordel kremen på toppen av kaken. Pynt med friske jordbær. Og strø over revet sjokolade.
Server kaken samme dag som den pyntet!





søndag 17. juli 2011

Jordbærmoussekake

Tidligere har jeg laget ulike bærmousser. Denne gangen ville jeg prøve jorbærmousse med friske, norske jordbær. Sjokolade og jordbær passer godt sammen, derfor valgte jeg å lage en deilig browniebunn.

Browniebunn:
100 g smør
100 g kokesjokolade
2,5 dl sukker
3 store egg
2 dl spelt
75 g valnøtter

Jordbærmousse:
500 g friske jordbær
1 pk jordbærgelépulver
2 dl vann
150 g kremost naturell
3 ss melis
3 dl kremfløte
”den hvite kremen” fra dots- eller oreokjeks

Pynt:
1 pk mørke dots- eller oreokjeks
Friske jordbær

Du gjør:
Smelt smøret. Ta kjelen av platen og tilsett oppdelt sjokolade. La sjokoladen smelte i det varme smøret og rør blandingen jevn.
Pisk egg og sukker sammen. Rør i sjokoladesmøret. Vend så i spelt, og tilslutt grovhakkede valnøtter.
Ha deigen i en rund springform, 24 cm, men bakepapir i bunnen. Stek kaken midt i ovnen ved 180 grader i 30 min. Avkjøl kaken helt i formen.
Til jordbærmoussen moses først jordbærene (moses med stavmikser eller i foodprocessor). Løs opp jordbærgelépulveret i 2 dl kokende vann. Rør dette inn i jordbærmosen. Pisk kremosten luftig sammen med melis. Ta kjeksene fra hverandre og skrap av det hvite fyllet inni. Pisk dette inn i kremostblandingen. Rør så inn jordbær- og gelémosen. Rør godt så alt blir jevnt blandet. Tilslutt piskes kremfløten til stiv krem og blandes inn. rør godt, og bruk gjerne en stålvisp så moussen blir jevn og luftig.
Ta kaken ut av formen og fjern bakepapiret. Sett kaken på et fat og fest kakeringen godt rundt kaken igjen. Det må være helt tett rundt kanten. Hell i jordbærmoussen og sett kaken i kjøleskapet i 4-5 timer, til jordbærmoussen har blitt helt stiv.
Fjern kakeringen. Pynt med de mørke sjokoladekjeksene rundt hele kaken. Ha noen friske jordbær på toppen. Oppbevar kaken i kjøleskap frem til servering.

torsdag 30. juni 2011

Sommerfestkake

De norske sommerbærene begynner og modnes og vi kan trygt si at sommeren er her. Jeg har laget en nydelig sommerkake men masse bær. Kaken består av nøttebunn, bringebærmousse, sjokolade og friske bær. Overrask noen du er glad i med denne deilige kaken i sommer! Oppskriften passer til en rund form  22-24 cm.

Nøttebunn:
2 store eggehviter
100 g sukker
125 g malte hasselnøtter
Salt

Bringebærmousse:
400 g frosne bringebær
90 g sukker
4 gelatinplater
4 ½ dl fløte

Pynt:
200 g mørk sjokolade
Masse friske bær
Overhead ark

Du gjør:
Visp eggehvitene med bitte litt salt til eggehvitene begynner å skumme. Tilsett sukkeret litt etter litt mens det piskes ved middels hastighet. Når alt sukkeret er tilsatt øker du hastigheten og pisker til du får en tykk og blank marengs. Vend inn nøttene og hell massen I en godt smurt kakeform. (kantene kan kles med bakepapir)
Stek nøttebunnen ved 175 grader I ca 25 min. Avkjøl bunnen, vask kakeformen og sett rundt nøttebunnen igjen. Kle formen med bakepapir langs kantene.
Tin de frosne bringebærene og kjør dem sammen med sukkeret i en hurtigmikser. Gni blandingen gjennom en sil slik at frøene blir fjernet. Bløtlegg gelatinplatene I kaldt vann.
Varm opp 1/3 av bringebærene i en liten kasserolle. Klem vannet godt ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme bringebærpureen til de er oppløst. Trekk kasserollen vekk frå varmen og rør inn resten av den kalde pureen.
Hell alt over i en bolle. Vend inn myk pisket krem, litt etter litt, og hell moussen over nøttebunnen i formen. Pass på at toppen blir helt jamn. Frys kaken.

Ta kaken ut av fryseren, fjern ringen og bakepapir. Sett kaken på et serveringsfat.
Finhakk og smelt sjokoladen. Klipp til overheadpapir, litt høyere enn kaken. Smør båndene med sjokolade og kle sidene på kaken med sjokoladebåndet. Prøv å unngå skjøter. Sett kaken i kjøleskapet minst 4-5 timer.
Like før servering fjerner du plasten og dekker toppen med friske bær.

søndag 12. juni 2011

Salat med tunfisk

En enkel lavkarbo salat med tunfisk, som passer både til lunsj og middag.
Til 1 person trenger du...
1 boks tunfisk, avrent
Olje til steking
Salt og pepper
Rødløk i ringer
Agurk i staver          
Rød paprika i staver
Fetaost i terninger
Grønne oliven
Finhakket persille

Du gjør:
Skjær opp alle grønnsakene og ha på et fat sammen med oliven og fetaost. Ha olje i en stekepanne og stek tunfisken lett, slik at den blir varm. Smak til med salt og pepper. Ha den ferdigstekte tunfisken oppå salaten. Ringle over litt god olivenolje og strø over finhakket persille.

tirsdag 7. juni 2011

Pasta med reker og basilikum

Endelig er eksamensperioden over og jeg har sommerferie!
I dag presenterer jeg et forslag på en rask og smakfull middag, nemlig pasta med reker og basilikum. Oppskriften holder til 4 porsjoner.

Du trenger:
1 rødløk, i strimler
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ss tomatpuré
1 gul paprika, i biter
Olje til steking
1 dl vann
3 dl crème fraîche
1-2 ts sambal oelek
Ca 20 cherrytomater, delt i 2
150 sukkererter
Ca 400 g reker i lake
4 ss basilikum, grovhakket
Salt og pepper
4 porsjoner fersk tagliatelle  

Du gjør:
Surr løk og hvitløk, tomatpuré og paprika i olje. Tilsett vann, crème fraîche, sambal oelek og kok opp. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Ha i tomater, sukkererter, reker og basilikum i sausen og kok opp. Smak til med salt og pepper. Serveres med det samme!

søndag 29. mai 2011

Glasurpletter

Søte småkaker som er elsket av barn. Deilig til en god kopp kaffe!

Du trenger:
250 g melis
625 g smør
750 g spelt
125 g eggeplommer
Litt vaniljesukker
Kakestrøssel

Du gjør:
Bland alle ingrediensene sammen til en deig. Smøret skal ikke smeltes, men være romtemperert når du lager deigen. Ikke arbeid den alt for mye, bare til den er blandet. Sett deigen kaldt noen timer, før du kjevler den ut til ca 3 mm tykkelse. Stikk ut rundinger foreksempel med et glass og legg kakene på bakeplater med bakepapir. Stek kakene på 200 grader til de er gyllen brun. Avkjøl kakene. 

Bland en tykk melisglasur av melis og vann. eventuelt lag gjerne glasur med smak, foreksempel kan du erstatte alt eller deler av vannet med sitronsaft. Smør ønsket mengde glasur på hver kake, og pynt med litt kakestrøssel.

Dette er en stor oppskrift som gir mange kaker. Jeg halverte den og fikk ca 30 kaker.

tirsdag 24. mai 2011

Oreokake

Ettersom eksamenslesing har tatt mye av tiden min de siste ukene har det vært liten tid til blogging. Idag tar jeg meg likevel tid til å legge ut en oreokake jeg lagde til 20 års dagen til min bror.

Du trenger...
450 g Oreo kjeks
100 g smør
250 g kremost naturell
2,5 dl melis
3,5 dl kremfløte
2,5 ss sukker

Sjokolademousse:
2 dl fløte
225 g kokosjokolade
4 eggeplommer
2 eggehviter
100 g melis

Du gjør:
1/4 av oreo kjeksene legges for seg i seg i en skål og brekkes opp i småbiter. Ha resten av kjeksene i en kjøkkenmaskin, og kjør den til smuler. Smelt smøret, og hell det over kjekssmulene i en bolle. Bland godt og smør det utover i en 24 cm springform.

Pisk kremost med melis til det blir en luftig og kremete masse. Stivpisk kremfløten sammen med sukker. Vend forsiktig inn halvparten av den stivpiskede kremen i ostemassen. Knekk opp de kjeksene som er satt til siden i små biter. Bland kjeksbitene inn i ostemassen, og smør den over kakebunnen. Sett kaken i kjøleskap i 30 minutter.

I mellomtiden lager du sjokolademoussen.
Pisk fløte til myk krem og sett den kaldt.
Smelt sjokoladen forsiktig i vannbad. Bruk lav temperatur og rør litt i den underveis.
Stivpisk eggehvitene med melis. Bland forsiktig sammen den smeltede sjokoladen med eggeplommene, vend inn krem og til slutt de stivpiskede eggehvitene. Smør sjokolademoussen utover kaken og sett den i kjøleskap i 60 minutter.

Smør et lag med krem på toppen til slutt, og pynt eventuelt med flere kakesmuler eller lag et mønster med sjokoladesaus.



torsdag 5. mai 2011

Skoleboller

Min favorittbolle er uten tvil skolebolle! I Bergen er skolebolle den med "gult i midten, og kokos rundt".
Her har jeg satt sammen en oppskrift av en kjempe god bolledeig og en herlig vaniljekrem laget med ekte vanilje. Oppskriften gir 16 store skoleboller.

Bolledeig:
50 g fersk gjær
2,5 dl lunken melk/fløte
100 g sukker
3 egg              
100 g smør, i terninger
Ca 600 g spelt
Vaniljekrem:
 5 dl melk/fløte
100 g sukker
35 g maizena
1 vaniljestang
4 eggeplommer
Pynt:
Melis+vann
Kokos

Du gjør:
Rør ut gjæren i melken, og tilsett de øvrige ingrediensene, med unntak av smøret og litt av melet(hold alltid igjen litt av melet for å kunne tilpasse deigen og unngå at den blir for kompakt). Kjør deigen i kjøkkenmaskin i 10 minutter. Tilsett smøret i terninger, og kjør kjøkkenmaskinen i ytterligere 10 minutter til smøret er innarbeidet i deigen. Sett deigen til heving et lunt sted og la den heve til dobbel størrelse(det tar ca 30-60 min).

I mellomtiden kan du begynne på vaniljekremen. Å lage vaniljekrem selv er ikke så vanskelig som mange tror. Bruker du ekte vanilje får du dessuten en smak gjestene dine vil huske lenge... Pisk sammen eggeplommer maizena og sukker i en bolle. Hell fløten i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen(Også den hele stangen). Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg.
Ha kremen i en avlang form og kle med clingfilm. Bør avkjøles hurtig. Ta ut vaniljestangen og bruk den på nytt.

Når deigen er ferdig hevet, ta den ut av bollen. Del deigen i 16 emner, og trill hvert emne til runde boller, som du legger på stekebrett kledd med bakepapir. Trykk hver bolle litt flat, dekk til og sett til etterheving i ca 30 minutter.
Ha den avkjølte vaniljekremen i en sprøyte pose med passe stor åpning. Når bollene er ferdig hevet, lag en fordyping i hver bolle, og sprøyt ønsket mengde vaniljekrem nedi.
Stek bollene midt i ovnen, ved 225 grader, i ca 10 minutter, eller til de har fått en gyllen farge og er ferdigstekt. Avkjøl bollene på rist.
Lag glasuren ved å blande melis med vann. Pass på at glasuren ikke er for tynn. Tjukk glasur ser finest ut. Pensle de avkjølte bollene med melisglasur og dypp dem i kokos.
Kan fryses både med og uten pynt.
 

fredag 29. april 2011

After Eight cookies

After Eight er en deilig konfektsjokolade med mintfyll som passer godt i mange ulike bakverk. Her er oppskiften på noen deilige cookies...

Du trenger:
125 g smør
50 g melis
1 egg
230 g spelt
20 g kakao
50 g After Eight

Pynt:
100 g hvit sjokolade
100 g After Eight

Du gjør:
Pisk mykt smør sammen med melis og egget. Bland inn speltmel og kakao, til du får en jevn deig. Kna tilslutt inn finnhakket After Eight sjokolade. Sett deigen kjølig i 30 minutter.
Form deigen til kuler, som legges på bakepapirkledde stekeplater. Trykk de litt flate med en gaffel eller fingrene. Stek kakene midt i ovnen ved 175 grader i ca 12 min. Avkjøles på rist.
Smelt den hvite sjokoladen og After Eight sjokoladen hver for seg (gjøres raskt ved å ha sjokoladen oppdelt i biter i kopp noen minutter i mikroen). Ha først den hvite sjokoladen i et kremmerhus laget av matpapir og ringle over kakene. Gjenta det samme med After Eight sjokoladen. Sett kakene kjølig til sjokoladen har stivnet. Oppbevares i tett boks, med matpapir mellom lagene.


søndag 24. april 2011

Tzatziki med olivenolje

Olivenolje er basen for den Mediterianske dietten fordi det blir sett på som noe av sunneste vi får fra naturen. Jeg som elsker mat fra middelhavslandene har selvfølgelig alltid en flaske god olivenolje stående på kjøkkenbenken. Her om dagen lagde jeg tzatziki med olivenolje, og det er ingen tvil, det var den beste tzatzikien jeg har smakt!

Du trenger:
1 beger yoghurt naturell
½ agurk
2-3 fedd hvitløk
3 ss olivenolje
1 ts salt
Malt pepper

Du gjør:
Ha yoghurten i et kaffefilter, og la det stå å trekke over en kopp i rundt 30 minutter. Yoghurten skal ha en passe tykk konsistens.
Skrell og riv agurken på et råkostjern. Strø litt salt over og la det stå i 10 minutter. Saltet trekker vannet ut av agurken. Press resten vannet ut av agurken.
Ha yoghurten i en skål og bland inn agurk og presset hvitløk og olivenolje. Smak til med salt og pepper.






lørdag 23. april 2011

Tomatpai

Her i Bergen skinner solen for fullt. Det passer meg veldig godt, fordi jeg benytter påsken til å så og stelle plantene i mitt drivhus. Jeg har blant annet ulike typer tomatplanter som jeg håper å kunne høste gode frukter av i sommer. Tomater har et høyt innhold av vitamin A og vitamin C, og er en viktig kilde til antioksidanter. Dessuten uten kan tomater brukes i mye matlaging, enten frisk, kokt eller stekt. Her kommer oppskriften på en deilig tomatpai…

Paideig:
250 g spelt
1 ts salt
150 g mykt smør
1 egg
Fyll:
5 tomater
2 egg
400 g myk kremost naturell eller med urter
1,5 dl kesam
100 g lagret ost, revet
2 ss spelt
Revet muskatnøtt
Salt
Pepper
Olivenolje til pensling

Du gjør:
Begynn med å lage deigen. Bland sammen spelt og salt, lag en fordypning i melet og tilsett mykt smør i terninger og egg. Elt sammen til en glatt deig. Pakk deigen i plastfolie og la ligge kaldt i 2-3 timer. Kan gjerne lages dagen i forveien. Kjevle ut deigen og legg den over i en pairform. Settes kaldt.
Til fyllet, skjær tomatene i tykke skiver og ta ut innmaten. Legg skivene på en rist over oppvaskkummen (eller et fat), dryss over salt. Dette er for at væske skal sive ut og gjøre tomatene litt fastere.
Pisk eggene lett sammen bland inn myk kremost, kesam, revet ost, spelt og litt revet muskatnøtt, salt og pepper.
Hell blandingen over i pairformen. Stek på nederste rille i varm stekeovn 180 ºC i ca 30 min.
Tørk lett av tomatskivene og legg dem over i formen, pensle med litt olivenolje og stek videre i ca 20 min.
Server paien med ruccolasalat, olivenolje, revet parmesan, maldonsalt og grovmalt pepper.

mandag 18. april 2011

Tacokrydder

Prøv hjemmelaget tacokrydder, helt uten tilsetningstoffer. Du kan selv bestemme hvilke smaker du vil ha med, om du vil ha det sterkt eller mindre sterkt. Her er den krydderblandingen jeg bruker, og det smaker akkurat slik "posekrydderet" smaker...Bare enda bedre...

Du trenger:
2 ss chilipulver
1 ts løkpulver
1 ts hvitløkspulver
½ ts knuste chiliflak
1 ts tørket oregano
1 ss paprikapulver
3 ss spisskummen
2 ss salt
2 ss malt sort pepper
Du gjør:
Bland alle ingrediensene godt, og oppbevar krydder på tette glass.
Denne porsjonen holder til ca 5 middager. Du trenger ca 2 ss ferdig krydderblanding til 500 g kjøttdeig.

søndag 17. april 2011

Bestefar 70 år!

Verdens beste bestefar fyller 70 år i dag! Gratulerer så mye med den store dagen!
Dagen ble feiret i går, og i den anledning hadde jeg laget en toetasjers suksessterte. For å lage den brukte jeg to hjerteformer i forskjellige størrelser. jeg lagde 1 1/2 porsjon av både kakedeig og gul krem.

Bunn: 
4 eggehviter
200 g sukker
250 g malte mandler
Krem:
2 dl fløte
200 g sukker
2 ts vaniljesukker
4 eggeplommer
250 g mykt meierismør
Pynt:
Hakkede mandler
Sjokoladefigurer
Diverse frukt
Du gjør:
Stivpisk eggehvitene. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du visper. Visp til massen blir seig og blank. Vend de malte mandlene forsiktig inn.
Pensle formene med en nøytral olje eller spray med formfett. Ha kakedeigen i formene, og stek dem midt i ovnen ved 175 grader i 30-40 min. Den minste kaken trenger noe mindre steketid enn den store. Bruke en kakenål for finne ut om kakene er ferdig stekt. Dersom det ikke henger deig igjen på pinnen er den ferdig. La kakene hvile en stund i formene, for de hvelves på rist.
Bland fløte, sukker og vaniljesukker i en kjele og kok opp. Pisk 4 eggeplommer og spe i den varme fløten litt etter litt. Varm blandingen opp til kokepunktet(må ikke koke!), slik at den tykner litt. Avkjøl blandingen helt. Tilsett 250 g mykt meierismør og visp til en luftig krem.
Når kakene er avkjølt, legger du den største på et egnet kakefat. Smør gul krem over hele kaken. Smør også gul krem på det lille hjertet mens det ligger på benken. Plasser det lille hjerter oppå det store. Strø hakkede mandler rundt omkring på hele kaken. Fyll litt gul krem i en sprøytepose med et stjernemunnstykke på ca. 1 cm i diameter. Ikke ha for mye krem i posen, fordi den smelter veldig fort i den varme hånden. Etterfyll heller ofte. Sprøyt en pen bord langs kanten på den lille og den store kaken.
La kaken stå i kjøleskapet en stund, slik at kremen blir ordentlig stiv. I mellomtiden kan du lage sjokoladepynten. Smelt litt kokesjokolade i vannbad. Tegn et mønster på et lite stykke bakepapir.  Fyll den smeltede sjokoladen i en engangssprøytepose i plast, og klipp et lite hull i den. Sprøyt de figurene du ønsker å ha på kaken din. Om du ønsker en fin bue på figurene, legg dem oppå en kjevle til de har stivnet.
Skjær opp den frukten du ønsker å pynte kaken med. Jeg brukte jordbær, rips, mandarinskiver, physalis og sitronmelisse. Ta kaken ut av kjøleskapet. Sett først på sjokoladepynten, slik at den blir stående som små seil på kaken. Legg frukt inntil sjokoladen og pynt med blader av sitronmelisse.

tirsdag 12. april 2011

Pizza Margherita med tomatsaus

Pizza Margherita er veldig enkelt. Her har jeg laget en variant med tomatsaus og fersk mozarellaost. Pizzaen holder til 1 sulten person!

Bunn:
1,5 dl lunkent vann
15 g gjær
¼ ts havsalt
1 ss olivenolje
3,5 dl hvetemel

Tomatsaus:
1 fedd hvitløk
2 sjalottløk
Olivenolje
2-3 tomater
Timian
Salt

Fyll:
1 fersk mozarellaost, i biter
Rødløk, i ringer
Basilikum, finhakket

Du gjør:
Bland sammen alle ingrediensene til pizzabunnen, men hold igjen litt på melet, slik at du kan justere underveis. Elt deigen i 10-15 minutter i kjøkkenmaskin, slik at deigen blir smidig og elastisk. Om du ikke har kjøkkenmaskin kan du elte den sammen for hånd. Dekk til bakebollen, og la den heve til deigen har dobbel størrelse.
Hakk løk og hvitløk. Surr det blank i en panne sammen med timian. Skjær tomatene i terninger, og ha i pannen. La det hele småkoke i 10-15 minutter. Mos tomatsausen med en stavmikser og smak til med salt og pepper.
Kjevle ut pizzadeigen til du får en fin tykkelse på bunnen.  Smør tomatsausen utover pizzaen, og ha på en fersk mozarellaost i biter. Legg ringer med rødløk utover pizzaen, og strø over finhakket basilikum. Stek pizzaen i stekeovn ved 275 grader i ca 10-12 minutter, eller til pizzaen er ferdig stekt. 

torsdag 7. april 2011

Biff Stroganof

Biff stroganof er en gammel russisk rett fra 1900-tallet, som inneholder biffstrimler og en saus med blant annet rømme. I dag lages Biff Stroganof over hele verden, men med små variasjoner fra sted til sted. Oppskriften holder til 2 personer.

Du trenger:
400-500 storfekjøtt
1 stor løk
150 g sjampinjonger
2 ss olje
4 ss tomatpurè
1 ss hvetemel
1 ½ terning kjøttbuljong
1 ½ dl vann
½ – 1 ts salt
½ ts pepper
2-3 dl rømme
persille til pynt

Du gjør:
Skjær kjøttet i like store strimler. Hakk løken og skjær sjampinjongene i skiver. Varm oljen i en gryte og brun kjøttet til det har fått farge.
Tilsett løk og sjampinjonger og la det frese noen minutter. Rør inn tomatpurèen og hvetemelet. Ha i buljong, salt og pepper.
La kjøttet småkoke på svak varme i 15-25 minutter eller til det er mørt.
Tilsett rømmen og varm opp uten å la sausen koke.
Server gjerne Biff Stroganof sammen med hjemmelaget potetstappe.

lørdag 2. april 2011

Biffsalat

En enkel biffsalat som passer til både lunsj og middag!


Til 2 personer trenger du...
300 g ytrefilet av storfe, i strimler
½ ts salt
½ ts pepper
1 ss olje
14 cherrytomater, delt i 2
30 sukkererter
1 avokado, i biter
½ paprika, strimlet
120 g fetaost, i terninger
½ rødløk, i ringer

Oliven, i skiver
Litt purreløk, finhakket 
Dressing:
4 ts olivenolje
½ ts sennep
2 ts balsamico eddik
½ ts salt
¼ ts pepper
Du gjør:
Skjær kjøttet i tynne strimler, salt og pepre kjøttet.

Vask grønnsakene. Kok opp vann med salt, og ha i sukkererter. Kok i 2-3 minutter. Avkjøl raskt i iskaldt vann.
Rør sammen ingrediensene til dressingen.
Stek biffstrimlene på god varme helt tilslutt.
Fordel alt sammen pent utover på tallerkenene, ha dressingen på, og avslutt med litt finhakket purreløk.