mandag 29. november 2010

Kvelds!

Her kommer et lite forslag til en god kvelds...

Til 1 person trenger du:
1 god brødskive
1 salatblad
Pesto
3 skiver fenålår
2 skiver brie
Div.  grønnsaker

Smør pesto på skiven. Ha på salat, fenalår og brie. Pynt med div. grønnsaker. Ringle over pesto og olivenolje tilslutt.
Mmm, godt smørbrød!

søndag 28. november 2010

Cherry on Top Award

Jippi! Jeg har fått min første award!
Awarden kommer fra Monica som har den flotte og inspirerende bloggen Baking by Monica. Tusen takk for awarden Monica!

Reglene for utmerkelsen er: 
1. Takk personen du har fått den av. 
2. Kopier utmerkelsen til bloggen din. 
3. Del tre ting du liker med leserne dine. 
4. Send utmerkelsen videre til fem blogger du synes fortjener det. 

3 ting jeg liker: 
* Pynte og ha det fint hjemme
* Sove lenge om morgenen
*  Lese gode romanserier

5 blogger jeg sender awarden videre til: 
* Trine – Huset på Lundehaugen
* Kristin – Kristins middagstips
* Maria – Marias salt og søtt
*  Ugla – Kokeboka mi
* Maria og Kathrine – Mat, vin og musikk

Rundstykker med gresskarkjerner

For noen dager siden bakte jeg noen deilige rundstykker med gresskarkjerner. Denne oppskriften gir 6 store rundstykker og passer til både lunsj og kvelds.
Du trenger:
25 g gjær

1 ss smeltet smør
2 dl lunkent vann
1/2 ts salt
2 1/2 dl rugmel
ca 2 1/2 dl hvetemel
3 ss gresskarkjerner
Topping:
 1 dl gresskar og solsikkekjerner
Slik gjør du:
Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen til side, tilsett vann.  (blandingen skal være fingervarm, ca. 37 grader) og rør ut gjæren.
Hell blandingen i bakebollen og rør inn saltet og rugmelet.
Tilsett hvetemel og gresskarkjerner, og elt deigen smidig og jevn, slik at den slipper redskapet og bolle.  Dekk bakerbollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse.


Elt den ferdighevede deigen lett sammen og trill en pølse som deles i 6 like deler.
Form avlange rundstykker, dypp de i gresskarkjerner og solsikkekjerner. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett.
La dem heve under plast til dobbel størrelse. Stekes på midterste rille ved 240 grader i ca 10 min.

Avkjøl rundstykkene på rist.
Gresskarstykke med strandaskinke, brie og ruccolapesto


 

fredag 26. november 2010

Fylt kyllingfilet

For noen dager siden lagde jeg fylt kyllingbryst til middag. Til kyllingen serverte jeg en fantatisk god soppsaus, som virkelig falt i smak!

Til 2 personer trenger du:

2 kyllingbryst
2 ss soltørkede tomater
1 pk fersk mozarella
Friske urter
Salt
Pepper
Olje til formen
Soppsaus:
4 champinjong
2 sjalottløk
1 vårløk
Olje/smør til steking
1-2 dl creme fraiche
1 ts dijon sennep
Salt
Pepper
---
Ris til 2 personer
Evt. Salat

Du gjør:
Snitt kyllingfiletene på siden så det blir en lomme. Fyll hver lomme med fersk mozarella og 1 ss soltørkede tomater. Jeg hadde også litt frisk basilikum inni. Lukk igjen lommen og fest med tannpirkere uten smak. Ha på salt og pepper og stek filetene raskt på sterk varme på begge sider. Ha filetene oppi en oljet form og stek dem midt i ovnen ved 200 grader i ca 15-20 min.
Kok risen etter anvisning på pakken.
Skjær champinjong, sjalottløk og vårløk i skiver og ringer. Stek dem i smør eller olje sammen med salt og pepper. Ha oppi creme fraiche og sennep. Smak til med salt og pepper.
Ta ut tannpirkere før servering. Server kyllingfilet, ris og soppsaus, gjerne med en enkel salat.

torsdag 25. november 2010

Guacamole

Det var vært en travel uke med lite tid til blogging. Men det betyr ikke at jeg ikke har laget mat. Her om dagen lagde jeg guacamole. En deilig meksikansk dipp som smaker MYE bedre enn halvfabrikata.
Du trenger:
2 modne avokadoer
2 ss rømme
1-2 fedd hvitløk
½ rød chili renset for frø og finhakket
1 ss limesaft
Salt og pepper
Du gjør:
Skjær avokadoene i to og fjern steinene. Ta ut alt fruktkjøttet med en skje og legg det i en stavmikser sammen med hakket chili, hvitløk, rømme og limesaft. Kjør det i stavmiksen til den blir en jevn blanding. Smak til med salt og pepper.

mandag 22. november 2010

Blåbær cupcakes med kremostglasur

I går lagde jeg blåbær cupcakes med kremostglasur. Denne gang lagde jeg kakene i vanlig muffinsstørrelse. De er kjempe saftig og holder seg godt i noen dager.
Oppskriften gir omtrent 20 cupcakes.

Du trenger:

100 g smør
350 g melis
2 ts vaniljeessens
2 egg
2 ts bakepulver
2,5 dl kremfløte
400 g hvetemel
250 g blåbær
Kremostglasur:

100 g mykt smør
200 g kremost naturell
250 g melis
1 ss vaniljesukker
Du gjør:

Pisk mykt smør og melis til smørkrem. Pisk inn vaniljeessens og eggene, ett om gangen. Bland inn bakepulver, kremfløte og mel til en glatt og klumpfri deig. Vend i blåbærene.
Sett papirformer i muffinsbrett og fyll deigen i formene så de blir 2/3 fulle. Stek muffinsene midt i ovnen ved 175 grader i ca 20-25 min. Sjekk med kakenål at muffinsene er gjennomstekt. Avkjøl på rist.
Rør sammen romtemperert smør og melis.  Pisk deretter inn romtemperert kremost og vaniljesukker.
Ha smørkremen i en sprøytepose og lag fine topper på muffinsene.
Pynt gjerne med friske bær!

lørdag 20. november 2010

Julebakst- Brune pinner

Jeg klarte ikke å vente lenger med julebaksten. Og det er jo før jul julekakene smaker best! Denne uken lagde jeg Brune pinner. Jeg har aldri lagd disse kakene før, men de ble kjempe god! Så må nok lage en til porsjon av disse!
Oppskriften gir ca 50 stk.

Du trenger:
150 g smør
200 g sukker
2 eggeplommer
1 ss lys sirup
½ ts malt kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300 g hvetemel
Egg til pensling
Pynt:
Egg
Perlesukker
Hakkede mandler
Du gjør:
Rør smør og sukker hvitt og bland inn resten av ingrediensene. Elt deigen godt og del den i 6 emner. Trill pølser og trykk dem ut på plate til flate stenger. Pensle med egg, dryss på sukker og mandler og stek i ovnen på øverste rille ved 175 grader i 10-12 minutter. Skjær stengene på skrå mens de ennå er varme. Avkjøl på rist før de legges i tett boks.

torsdag 18. november 2010

Pizza med Crème Fraiche

I dag lagde jeg en pizza med crème fraiche. Kjempe godt og lett å lage. Oppskriften gir 2 runde pizza.


 Pizzadeig:
2,5 dl lunkent vann
ca 25 gram gjær
2 ss olivenolje
ca 1/2 ts havsalt
ca 5-6 dl hvetemel
Fyll:
2 dl lett crème fraiche
2 fedd hvitløk
3 dl revet ost
100 g chorizo
1 rødløk
4 tomater
10 sorte oliven
1 ts oregano
Salt
Pepper
Du gjør:
Bland sammen ingrediensene til pizzadeigen, men hold igjen litt av melet slik at du kan "justere" deigen underveis. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i 10-15 minutter til den er smidig og elastisk. Har du ikke kjøkkenmaskin rører du deigen sammen for hånd, og elter så mye du synes du har tid og ork til. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse.

Kjevle ut pizzadeigen til to tynne bunner og legg de på en bakepapirkledt stekeplate.
Bland finhakket hvitløk og crème fraiche, og smør utover pizzaene. Dryss på krydder og ost. Skjær tomat, rødløk, chorizo og oliven i skiver. Fordel fyllet oppå osten, strø rødløken over pizzaen tilslutt.
Stekes ved ca 275 grader i ca 10-15 minutter til pizzaen er ferdig stekt.


onsdag 17. november 2010

Gulrotsuppe

I dag kommer oppskriften på en veldig enkel gulrotsuppe med soltørkede tomater. En sunn og god suppe, full av vitaminer!

Du trenger:
7 små sjalottløk
4 fedd hvitløk
2 terninger grønnsaksbuljong
1,5 l vann
8-10 gulrøtter
5 soltørkede tomater
Frisk basilikum
Oregano
Persille
Salt og pepper
Du gjør:
Hakk sjalottløk og hvitløk, og surr det mykt i olje. Hell over vannet og grønnsaksbuljongen.  Skjær gulrøttene i skiver, og ha i gryten. Tilsett de soltørkede tomatene og la det hele koke i 20-30 minutter, til gulrøttene er myke. Krydre med frisk basilikum og oregano. Mos alt med stavmikser, og smak til med salt og pepper. Server suppen med finhakket persille som garnityr.

tirsdag 16. november 2010

Biff i pitabrød

I går lagde jeg biff i pitabrød til kvelds. Som tilbehør hadde jeg en frisk tomatsalsa og rømmedressing.

Til to personer trenger du omtrent:

150 g biffkjøtt
½ paprika
½ rød chili
1 ss garam masala
Nøytral olje
Salt
Pepper
Saften fra en ½ lime
Tomatsalsa:
1 tomat
½ rødløk
1 vårløk
Saften fra en ½ lime
Pepper
Rømmedressing:
½ boks rømme
1 ts majones
1 fedd hvitløk
Salt
Pepper
Du gjør:
Skjær biff og paprika opp i strimler. Hakk chilien. Stek biff, paprika og chili sammen med litt olje. Tilsett krydderet. La det steke til biffen er gjennomstekt. Skvis over limesaft tilslutt.
Hakk tomat, rødløk og vårløk og ha i en skål. Bland, og skvis over limesaft. Smak til med pepper.
Bland rømme, majones og knust
hvitløk i en skål. Smak til med salt og pepper.
Server biffstrimler, tomatsalsa og rømmedressing i pitabrød, gjerne hjemmelaget!

mandag 15. november 2010

Gulrot cupcakes

I går var det farsdag, og jeg laget gulrot cupcakes med ostekrem til pappa. Kakene var vellykket og falt i smak. Oppskriften gir ca 21 cupcakes.

Deig:
3 store egg

2,5 dl matolje
350 g sukker
2 ts vaniljesukker
2 ts kanel
0,5 ts muskat
0,5 ss natron
0,5 ss bakepulver
325 g hvetemel
100 g kokesjokolade
400 g revet gulrot
1 ½ eple
Krem:
100 g mykt smør
200 g kremost naturell
250 g melis
1 ss vaniljesukker
Du gjør:
Pisk sammen egg, olje og sukker til massen blir lys. Sikt sammen hvetemel og de andre tørre ingrediensene og bland det i deigen. Rør i hakket kokesjokolade. Riv gulrøttene fint. Skrell eplene og riv de også. Bland gulrøttene og eplene i deigen.
Fordel deigen i muffinsformer. Fyll opp formene til de er 2/3 fulle. Stek muffinsene midt i ovnen i ca 20-25 min ved 180 grader. Sjekk med kakenål at muffinsene er helt gjennomstekte. Avkjøl muffinsene på rist.
Rør sammen romtemperert smør og melis.  Pisk deretter inn romtemperert kremost og vaniljesukker.
Ha smørkremen i en sprøytepose og lag fine topper på kakene.
Pynt gjerne med friske bær

søndag 14. november 2010

Pizza med inspirasjon fra Middelhavet

Det har vært noen travle dager med lite tid til blogging. Men endelig har jeg blitt en jeger, og forhåpentligvis blir det rypemiddag til neste år!
I går kveld lagde jeg pizza, og jeg må innrømme at den pizzaen ble fantastisk god! Oppskrift på pizzadeigen fant jeg på Trines Mektige Matblogg, og den var virkelig vellykket.
Til 2 italienske pizzaer trenger du:


Pizzadeig:
2,5 dl lunkent vann
ca 25 gram gjær
2 ss olivenolje
ca 1/2 ts havsalt
ca 5-6 dl hvetemel
Tomatsaus:
6 tomater
Stilken til tomatene
10 ss olivenolje
Salt
Pepper
Frisk hakket basilikum
Pesto:
1 potte basilikum
5 ss pinjekjerner
1 fedd hvitløk
75 g parmesanost
0,5 dl olivenolje
Salt og pepper
Fyll til pizza:
1 pk fetaost, i biter
En håndfull sorte oliven, i skiver
10 cherrytomater, delt i to
1 porsjon pesto
Rødløk, i skiver

Du gjør:
Bland sammen ingrediensene til pizzadeigen, men hold igjen litt av melet slik at du kan "justere" deigen underveis. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i 10-15 minutter til den er smidig og elastisk. Har du ikke kjøkkenmaskin rører du deigen sammen for hånd, og elter så mye du synes du har tid og ork til. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse.

Mens deigen hever kan du begynne på tomatsausen. Ha tomatene i varmt vann i noen minutter, slik at skinnet løsner. Skrell tomatene, og del de opp i biter. Ha tomater, olivenolje, salt, pepper og basilikum i kjelen. La det koke på middels varme, til det har blitt en saus, i ca 30 minutter.
Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne. Ha så alle ingrediensene i en foodprocessor.

Kjevle ut pizzadeigen til to tynne bunner og legg de på en bakepapirkledt stekeplate.
Fordel tomatsausen utover pizzaen. Ha på oliven, fetaost, cherrytomater. Fordel pestoen men en teskje rundt om på pizzaen. Strø rødløken over pizzaen tilslutt.
Stekes ved ca 275 grader i ca 10-15 minutter til pizzaen er ferdig stekt.





onsdag 10. november 2010

Tomatsuppe

Lag hjemmelaget tomatsuppe! Det er godt og sunt! Perfekt på mørke høstkvelder.
Du trenger:
1 løk
1 fedd hvitløk
12 klasetomater
2 gulrøtter
1 boks hermetiske plommetomater
¼ ts cayennepepper
8 dl grønnsakskraft eller kyllingkraft
1 toppet ts oregano
Malt kanel
Frisk basilikum
Du gjør:
Rens og hakk løk og hvitløk. La surre i litt olivenolje til myk.
Rens gulrot, skjær i skiver – og tilsett, sammen med ferske tomater delt i to og cayenne.
Tilsett hermetisk tomat, kraft (ev. vann og buljong), oregano og en knivspiss kanel.
La koke i cirka 30 minutter.
Bruk stavmikser for å få helt jevn suppe, og smak den til med honning, salt og ev. pepper.
Server med frisk basilikum.


tirsdag 9. november 2010

Italiensk pasta med salami

Her hjemme blir det en del pasta for tiden. Det er lett å lage om du ikke har så god tid, og så er det jo kjempe godt. I dag lagde jeg en pastarett med salami og pesto. Det var godt!

Til 4 personer trenger du:
300 g pasta
1 løk
1 fedd hvitløk
50 g salami
1 ss smør
1 beger Lett Creme Fraiche
Pesto
12 cherrytomater, delt i 2
1 ts salt
Grovmalt pepper
Slik gjør du:
Kok pastaen etter anvisning på pakken. Rens og hakk løk og hvitløk. Skjær salamien i strimler. Stek løk og hvitløk i smør. Tilsett salami og la det frese noen minutter. Rør inn creme fraiche, salt og pesto. La alt få et lett oppkok. Rør inn cherrytomatene. Krydre med litt grovmalt sort pepper og hell sausen over den kokte pastaen.